Nagyvilág

Féltik a fiatalokat az adósságtól, a New York Egyetem ingyenessé teszi az orvosképzést

Az eladósodás miatt a pályakezdő orvosok a jövedelmezőbb területeket választják, az általános ellátás kárára.

A The New York University School of Medicine (NYU) minden jelenlegi és jövendőbeli hallgatója számára ingyenessé teszi a képzést, mivel túl nagy tehernek tartják az oktatás finanszírozására felvett hiteleket — írja a BBC. Az egyetem nem a tandíjat törli el, hanem évente 55 ezer dolláros ösztöndíjat ad minden egyes hallgatónak. Az intézmény több mint egy évtizede dolgozik a szükséges pénzeszközök előteremtésén, a NYU tervei szerint az összeg eléri a 600 milió dollárt, így állandósulhat a gyakorlat.

A könnyítés mindenkire vonatkozik, szociális helyzettől és tanulmányi eredményektől függetlenül. Az NYU szerint a hitelek miatt a fiatalabb orvosok inkább a jövedelmezőbb területek felé fordulnak az általánosabb szakterületek helyett.

Az Amerkai Orvosi Egyetemek Szövetsége felmérést készített a fiatal orvosok hiteleiről, eszerint 2017-ben a frissen végzetten 75 százaléka adóssággal kezdte pályáját. Az átlagos hitelállomány 119 ezer dollár volt.

Az ösztöndíj csak az oktatás költségeit fedezi, a hallgatóknak továbbra is maguknak kell finanszírozni lakhatásukat és közlekedésüket.

Fotó: AFP PHOTO/Johns Hopkins Medicine

Ajánlott videó

Olvasói sztorik