Nagyvilág
Rescuers work among the rubble and wreckage of the Morandi motorway bridge in Genoa on August 17, 2018, three days after a section collapsed.
Rescue workers in Genoa have toiled for a third night in the wreckage of a collapsed bridge, continuing the desperate search for people still missing after the accident, which left at least 38 people dead. Italy's populist government intensified its attacks on the viaduct operator amid rising anger over the tragedy and the structural problems that have dogged the decades-old Morandi bridge, which buckled without warning on August 14, sending about 35 cars and several trucks, along with huge chunks of concrete, plunging 45 metres (150 feet) onto railway tracks below.
 / AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO

Genova: folytatták a kutatást az eltűntek után

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 08. 17. 16:08

Ezt megelőzően eltávolították a keddi genovai hídomláskor a túlélők által otthagyott gépkocsikat, közöttük egy zöld teherautót, amelynek éppen akkor sikerült megállnia, mielőtt a mélységbe zuhant volna.

A járműveket csütörtök éjjel vontatták el. Pénteken a Genovaquotidiana.com hírportál videofelvételt tett közzé a műveletről. A mentők egész péntekre virradó éjjel és a nap folyamán is kutattak a híd romjai között az eltűntek után, akiknek a számát a hatóságok tíz és húsz közöttire becsülik.

A kutatást a Polvecera patak bal partján álló, leomlott pillér környékére, valamint a vasúti vágányokra zuhant útszakaszra összpontosították – jelentette az ANSA olasz hírügynökség.

Az áldozatok búcsúztatását szombaton fél tizenkettőkor tartják Sergio Mattarella elnök, Guiseppe Conti miniszterelnök és Angelo Bagnasco érsek részvételével. A La Stampa és az Il Secolo XIX című olasz napilapok szerint azonban a 38 azonosított áldozat közül 17-nek a családja elutasította az állami temetést, és családi körben kívánja szeretteit eltemetni, mert a hatóságokat okolja a balesetért. A szertartást a genovai kiállító központban tartják, a város legnagyobb terén.

A Corrierre della Sera című napilap idézte a Nápoly közeli Torre del Grecóból származó 26 éves áldozat anyját, aki kijelentette:

Az állam okozta (a tragédiát), nem kellene oda állniuk mutogatni magukat. A politikusok részvétele szégyen.

A hidat az Autostrade par Italia (ASPI) magán autópálya-kezelő vállalat üzemeltette, az olasz kormány e céget tartja felelősnek a balesetért. Az ASPI, amely a Benetton család tulajdonában álló Atlantia infrastruktúra-fejlesztő csoport tagja, kitart amellett, hogy a híd állandó megfigyelés alatt állt és nem jelentett veszélyt.

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
A Benetton került célkeresztbe a genovai hídomlás után
Az olasz kormány egyik fele óriási kártérítést követel, illetve a szerződés felbontását akarja a leomlott genovai híd üzemeltetőjével. Nem akárkikről van szó.

A La Repubblica című olasz napilap szerint ugyanakkor a cég által 2017-ben megrendelt műszaki tanulmány megállapította, hogy gyanúsan meggyengültek a híd betonba ágyazott támasztó kábelei.

Giovanni Toto, Liguria tartomány elnöke és Edoardo Rixi közlekedési államtitkár közölték az ANSA hírügynökséggel, hogy Genovának 2019-ben új autópályahídja lesz. „Az Autostrade cég fogja fizetni. Azon még gondolkodunk, hogy ki fogja felépíteni” – jelentette ki Rixi.

Luigi di Maio, a kormányzó Öt Csillag Mozgalom vezetője a La7 televíziós csatornának csütörtök este megismételte, hogy nemcsak nem hosszabbítják meg az Autostrade koncesszióját, hanem akár 150 millió eurós bírságot is szabhatnak ki rá, és szükség esetén bíróság elé is állítják.

Laura Gavarini szociáldemokrata szenátor álhírek terjesztésével vádolta meg a kormányt. „Olyan légkört teremtett, amelyben az igazság, a komolyság, sőt a tudományos ismeretek nem játszanak semmilyen szerepet” – vádolta a kormányt az ellenzéki politikus.

A Polcevera patak fölött 40 méter magasan álló Morandi autópályahíd 80 méteres szakasza kedd délben omlott a mélybe, lakásokra, vasúti sínekre, gyárakra. Az A10-es autópálya részeként a híd a város keleti és nyugati részét kötötte össze, ezen lehetett eljutni a kikötővárosból Dél-Franciaországba, Piemontba és Lombardiába is.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/MARCO BERTORELLO

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.