Nagyvilág
The firm handshake  between two colleagues in office.

Pert nyert a fiatal nő, aki nem volt hajlandó kezet fogni az állásinterjún

24.hu
24.hu

2018. 08. 16. 14:55

A 24 éves Farah Alhajeh egy fordítói munkára jelentkezett, amikor vallási okok miatt megtagadta, hogy kezet fogjon az őt interjúztató férfival. Kézfogás helyett a kezét a szívére tette és meghajolt.

A svéd munkaügyi bíróság most kimondta, hogy a cég diszkriminatív volt, amikor a kézfogás elmaradása után lezárták az interjút, ezért 1,2 millió forintnyi svéd koronát kell fizetniük kárpótlásként. 

A kézfogás kérdése azért is bonyolult ügy, mert sok muszlim megtagadja, hogy fizikailag érintkezzen a másik nem képviselőivel, de a kézfogás Európában nem csak hagyomány, hanem a cégeknél is ki van kötve, hogy senkit nem lehet a vallása miatt másképp kezelni.

A bíróság figyelembe vette a munkáltató érdekeit, a jelentkező állampolgár testi integritásához való jogait és a vallásszabadság védelmét is. A cég azzal védekezett, hogy nőket sem kezelhetnek másképp, mint férfiakat, ezért kötelezték a 24 éves nőt a kézfogásra.

A nemek közötti fizikai érintkezés tilalma nem csak a muszlimoknál létezik, emlékezhetünk arra az esetre, amikor Lamperth Mónika belügyminiszter nyújtott kezet orthodox zsidó férfiaknak a Szigeten.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.