Nagyvilág

Putyin nem adja fel, megint üzent Kim Dzsong Unnak

Vlagyimir Putyin orosz elnök ismét azt üzente Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek, hogy kész vele találkozni.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség szerdán jelentette, hogy Putyin üdvözlő táviratot küldött neki szerdán, a Koreai-félsziget japán uralom alóli felszabadulásának évfordulóján, és ebben fejezte ki készségét a találkozóra. Putyin azt írta, Oroszországban nagyra értékelik azt, hogy Észak-Koreában áhítattal emlékeznek a Vörös Hadsereg katonáira, akik vállvetve harcoltak a koreai hazafiakkal Korea szabadságáért és függetlenségéért. Azt üzente Kim Dzsong Unnak, kész vele találkozni a közeljövőben, hogy megvitassák a kétoldalú kapcsolatok időszerű kérdéseit és a fontos térségbeli problémákat.

Az orosz elnök szerint a két ország között baráti és konstruktív a viszony. Putyin biztos abban, hogy Moszkva és Phenjan képes lesz folyamatosan fejleszteni a kölcsönösen előnyös együttműködést, beleértve azoknak a háromoldalú programoknak a megvalósítását, amelyekben Oroszország, Észak-Korea és Dél-Korea vesz részt.

Vlagyimir Putyin a nyár elején már meghívta oroszországi látogatásra Kim Dzsong Unt. Azt javasolta neki, hogy vegyen részt szeptemberben a Vlagyivosztokban rendezendő Keleti Gazdasági Fórumon, vagy külön találkozzanak egymással. Július elején Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő közölte, hogy Moszkva egyelőre nem kapott végleges választ Phenjantól erre a felvetésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik