Nagyvilág

Listázták Trump diplomáciai baklövéseit

Az elnök emberei névtelenül segítettek a Politico című újságnak.

A lap értesülései szerint Donald Trump leggyakoribb baklövése, hogy nem veszi figyelembe, ha tárgyalópartnerei más időzónában élnek, mint ő, illetve rosszul ejt ki országneveket.

Kormányzása első évében Abe Sindzó japán kormányfőt mindig  délután akarta telefonon hívni, amikor Japánban éjszaka van.

Amikor hívni akar valakit, akkor mindenképpen hívni akarja.

Ezt mondta a nemzetbiztonsági tanács volt munkatársa. Szerinte ilyenkor le kellett csillapítani az elnököt, hogy ésszerű időben majd kapcsolják neki a keresett politikust. Trump ugyanakkor rendkívül udvarias, ha neki telefonál egy másik ország politikusa, soha nem várakoztatja meg. 

Gondban a nevekkel is

A diplomáciai előkészítés dacára Trumpnak sokszor okoz gondot egy ország nevének kiejtése, elhelyezése és gyakran nincs tisztában egy-egy politikus pályafutásával.

Az elnök tavaly júniusban találkozóra készült Narendra Modi indiai kormányfővel, de hiába tanulmányozta át előzetesen alaposan a térképet, összekeverte Nepált és Bhutánt. Azt hitte, mindkettő India része.

Hű, akkor azt hiszem, összehozhatnám őt valakivel.

Ezt pedig már arra mondta, amikor megtudta, hogy az indiai politikus külön él a feleségétől.

Ki kicsoda?

Trump az ENSZ-közgyűlés tavaly szeptemberi ülésszakán Namíbiát Nambiának mondta, amikor pedig júliusban az olasz kormányfő a Fehér Ház vendége volt, hosszan gratulált neki óriási győzelméhez a választási kampányban, miközben Giuseppe Conte soha nem kampányolt, választáson sem indult. Kormányfővé választását két párt kompromisszumos megállapodásának köszönheti.

James Carafano, a konzervatív Heritage Alapítvány kutatója, aki a 2016-os választási győzelem és a 2017-es beiktatás között  adott tanácsokat diplomáciai ügyekben, azt mondta a lapnak, hogy   Politicónak azt mondta:

Trump elnökként nagyon sokat tanult, de a stílusán nem fog változtatni a washingtoni elit kedvéért.

Mint korábban megírtuk, Donald Trump júliusban Nagy-Britanniába látogatott, ahol hibát hibára halmozott, amikor II. Erzsébet királynővel találkozott, és igen hiányosak voltak az ismeretei is a brit királyi családról.

A Politico szerint más amerikai elnök is követett el hasonló hibát. Barack Obama több politikus – köztük a szingapúri Lee Kuan Ju – nevét nem tudta helyesen kiejteni, George W. Bush egy interjúban kínosan összezavarodott, amikor nem ismerte egyes külföldi vezető politikusok nevét, Bill Clinton pedig – Trumphoz hasonlóan – ugyancsak fütyült az időzónák eltérésére ha telefonálni akart. (mti)

 

Kiemelt kép: Matt Dunham/POOL/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik