Nagyvilág

Hirtelen rettenetesen sok nemi erőszak lett Dél-Afrikában

24.hu
24.hu

2018. 08. 09. 18:59

Soha nem volt ilyen magas a nők ellen elkövetett erőszakos cselekmények száma Dél-Afrikában, mint napjainkban, ebben az országban hosszú ideje folyik a harc a nemi alapú erőszak ellen – mondta nyilatkozatában csütörtökön Cyril Ramaphosa, az ország elnöke.

Bár a járványszerűen terjedő erőszak mértékét továbbra is nehéz megállapítani, mivel az áldozatok sokszor nem tesznek feljelentést, kutatások szerint Dél-Afrikában a nők életük során több erőszakot szenvednek el, mint más országokban – tette hozzá Ramaphosa, aki a nemzeti nőnap alkalmából rendezett találkozón tartott beszédet a Cape Town melletti Paarlban. Hangsúlyozta, hogy az erőszak nincs tekintettel bőrszínre, nyelvre, kultúrára és társadalmi osztályra.

A kormánynak és a társadalomnak egyaránt be kell ismernie, hogy az 1994-es demokratikus fordulat óta nem voltunk képesek biztosítani a nőknek az alkotmányban biztosított jogukat a békéhez és a biztonsághoz

– folytatta beszédében az elnök.

Nőjogi aktivisták nyomására a kormány augusztus 31-én nemzeti gender-konferenciát tart, amelynek célja konszenzusos megoldást találni a nemi alapú erőszak kezelésének kérdésében, illetve a nők elleni diszkrimináció és a nemi egyenlőtlenségek felszámolása – tájékoztatott Ramaphosa.

A 2016/17-es bűnügyi statisztikák szerint minden százezer nőből 250 válik szexuális erőszak áldozatává. A dél-afrikai rendőrség 2016/17-es adatai szerint a szexuális erőszakok 80 százaléka nemi erőszak volt. Ezek az adatok a világon a legmagasabbnak számítanak.
A nemzeti nőnapot azoknak a nőknek az emlékére vezették be, akik hatvankét évvel ezelőtt a pretoriai kormányzati székhely elé vonulva tüntettek az akkori apartheid rezsim igazságtalan törvényei ellen.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.