Nagyvilág

Heteken belül kiadhatják Magyarországnak a Nyíregyházán gyilkoló román orvost

Akár szeptemberben kiadhatja Románia Magyarországnak azt a nagyváradi orvost, aki 2016 augusztusában Nyíregyházán rálőtt egy házaspárra, az asszonyt megölte, a férjét pedig életveszélyesen megsebesítette – írta a maszol.ro.

Dan Stamatiu orvos majdnem két éve ül tiltott fegyvertartásért egy romániai börtönben. Románia csak akkor adja ki Magyarországnak a tüdőgyógyászt, ha ezt a büntetését letöltötte.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség az ügyben legutóbb, 2018 januárjában fordult a román ügyészi szervekhez, akik közölték, hogy a gyanúsított a Romániában kiszabott 3 év és 4 hónap börtönbüntetéséből feltételesen 2018 szeptemberében szabadulhat, illetve ha erre nem kerülne sor, akkor a büntetését 2020. január 20. napján tölti le – közölte legutóbb a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség.

A Sátoraljaújhelyen praktizáló román tüdőgyógyász 2016. augusztus 31-én berontott egy nyíregyházi otthonba, ahol két hétéves gyermek szeme láttára rálőtt az ikerpár édesanyjára és édesapjára. A nő nem élte túl a támadást, a férje állapota sokáig válságos volt, kómában feküdt, fél oldalára lebénult, de hosszú rehabilitáció után sikerült felépülnie.

A gyerekeket azért kímélte meg, mert megsajnálta őket. A gyilkosság hátterében az állt, hogy Dan Stamatiu szerelmes volt az áldozatába, aki azonban nem viszonozta az érzelmeit.

A gyilkosság után a férfi Romániába menekült, állítólag a szülőföldjén akart öngyilkosságot elkövetni, a rendőrök azonban Kolozsváron elkapták, mielőtt kárt tett volna magában. Ügyvédje korábban a Maszolnak elmondta: szerinte Stamatiu nem beszámítható.

Kiemelt kép: Rendőrök helyszínelnek Nyíregyházán 2016. augusztus 31-én a Friss utcában, egy családi háznál, ahol egy ismeretlen férfi rálőtt egy házaspárra. A 40 éves nő meghalt, a 49 éves férfit életveszélyes sebesüléssel vitték kórházba. (MTI/Balázs Attila)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik