Nagyvilág

Nem érdemes homokot lopni Szardíniából

Szardínia szigetén a minap 1000 euróra (320 ezer forintra) bírságoltak meg egy brit turistát, mivel homokot vitt magával az egyik északi strandról.

Az olasz származású 40 éves férfit csendőrök érték tetten egy üveg homokkal a csomagjában. Még aránylag olcsón megúszta, mert a homoklopást tiltó szardíniai jogszabály alapján akár 3000 euró bírságot is kiszabhattak volna.

Az utóbbi hetekben több más turistát is elkaptak, amint homokot akartak magukkal vinni szuvenírként a sziget strandjairól. A legtöbben meglepődnek, mert nem is tudják, hogy törvény tiltja a homoklopást.

A homoklopás látszólag ártalmatlan vagy csak csekély jelentőségű kihágás, ám potenciálisan „halálos csapást mérhet” a sziget partvidékének törékeny ökológiai rendszerére.

A Szardínia szigetét évente felkereső kétmillió turista becslések szerint mázsaszám viszi haza emlékbe a szardíniai homokot, csak Alghero repülőterén évente két mázsát koboznak el az utasoktól.

Az autonóm sziget önkormányzata az ellenőrzések sűrítésével és a büntetésekkel, a WWF természetvédelmi szervezet pedig Az utolsó strand nevű kampánnyal akar véget vetni a szardíniai homokkincs fosztogatásának.

A kampány hatására a német külügyminisztérium már figyelmezteti a Szardíniára utazó turistákat, hogy a szigeten törvény tiltja a homok kivitelét.

A homok elvitelét tiltó tábla Szardínián.  Europress/Annette Reuther/dpa

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/Daniel SLIM

Ajánlott videó

Olvasói sztorik