Nagyvilág

Német EP-biztos: Az antiszemita felhangok elfogadhatatlanok, ezt Orbánnal is közöltük

A globalizáció és a digitalizáció félelmeket hív elő az emberekben, ehhez jön még a migráció és a pénzügyi válság több országban még ma is érezhető következményei – nem meglepő, hogy az emberek közül sokan protestpártokra szavaznak – írja le a populizmus és az EU-ellenesség magyarázatát a Spiegelnek adott interjújában Günther Oettinger német EU-biztos.

Arról is beszél, hogy az EP-választásokba beavatkozni tervező Stephen Bannont nem szabad alábecsülni, a menekültválságot pedig szerinte csak bizonyos mértékű szolidaritással lehet megoldani. És szóba kerül Orbán Viktor is, miután a Spiegel rákérdez arra, hogy az EU meddig hagyja még, hogy a magyar miniszterelnök az illiberális demokráciát népszerűsítse.

Oettinger szerint Orbán bizonyos tételeivel már most elszigetelődött az Európai Néppártban, de az európai színtéren politizáló néppártnak ennyi elhajlást el kell viselnie.

Az antiszemita felhangok elfogadhatatlanok, és ezt Orbánnal is világosan közöljük. Mindazonáltal jobb, ha a politikáról vitatkozunk, semmint hogy azonnal kizárással fenyegetőznénk

– mondta Oettinger. A Spiegel szerint ennél komolyabb a probléma, mert a lengyel kormány azért sértheti meg gond nélkül a jogállamiságot, mert számíthat Orbán támogatására. Oettinger szerint ebben van valami, ezért kellene megerősíteni a Bizottság szerepét.

Szerinte a Bizottságnak minősített többséggel kellene a szavazati jog megvonásáról döntenie, és akkor nem lenne ez. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik