Nagyvilág

Értelmi fogyatékos nőket és kamaszlányokat kényszerítenek érdekházasságra Nagy-Britanniában

Tömegével házasodnak dél-ázsiai férfiak brit családokba, hogy vízumot szerezzenek, gyakran a feleségül vett nők akarata ellenére – derül ki a Times riportsorozatából.

P.M. egy hétéves gyerek szellemi szintjén van, és már háromszor kényszerítették házasságba. Először mostohaapja unokatestvéréhez adták férjhez, de mivel ő nem kapta meg a letelepedéséhez szükséges dokumentumokat, felbontották a házasságot. Ezután egy anyai ági unokatestvérével köttetett házasság, mivel azonban a férfi nem tudott a nő fogyatékosságáról, elvált tőle. 35 éves korában aztán egy pakisztáni férfihez kényszerítették hozzá, aki megerőszakolta és teherbe ejtette. A helyi hatóságokat egy névtelen telefonáló értesítette, aki szerint a nő mostohaapja 20 ezer fontot kapott a házasságért, ezért eljárás indult az ügyben. Ezalatt egy orvos megvizsgálta P. M-et, és arra jutott, hogy a nő nincs olyan mentális állapotban, hogy bele tudjon egyezni egy házasságba, azonban egy felettese később mégis engedélyezte azt, mert félt, hogy olyan benyomást kelt, mintha nem venné figyelembe P. M. kultúráját és házasodáshoz való jogát. Ezután egy, a családdal barátságban lévő orvos kiállított egy hivatalos papírt, ami szerint a nő képes önálló döntéseket hozni. A férfi gyerekük megszületése után is többször bántalmazta feleségét, a bíró szerint pedig csak kihasználja őt, amikor azzal érvel, hogy ha kitoloncolják, sérül a joga, hogy a családjával lehessen.

Az értelmi fogyatékos D.D-t egy bangladesi unokatestvéréhez kényszerítettek hozzá, aki később szintén rendszeresen erőszakoskodott vele. A bírónő szerint ő sem egyezhetett bele sem a házasságba, sem szexuális aktusokba, hiszen beszélni is alig képes, így a házasság érvénytelen az Egyesült Királyságban, és fel kell bontani, a férfit pedig eltiltotta az áldozattal való kapcsolattartásról.

Nem elszigetelt esetekről van szó, a brit belügyminisztérium szerint 2017-ben Nagy-Britanniában 125 olyan kényszerházasság történt, amelyben az egyik fél értelmi fogyatékos volt. De nem csak őket fenyegetik kényszerházasságok.

Egy inkognitóban lévő riporter megkereste a helyi ázsiai közösségben nagy befolyással bíró bradfordi ügyvédnőt, Asama Javedet, aki tanácsokkal látta el, hogyan adja hozzá 15 és 18 éves lányait vízumot igénylő külföldiekhez. A nő azt mondta, semmi baj nincs azzal, ha 15-16 évesen házasodnak a lányok, ha érzelmileg készen állnak rá.

Jótékonysági szervezetek és aktivisták szerint csalók többfajta trükkhöz folyamodnak a hatóságok kicselezése érdekében. Például külföldön tartják a nőket, amíg teherbe nem esnek, majd csak ezután engedik vissza őket az Egyesült Királyságba, hogy a gyerek már ott szülessen, így joguk legyen a családi vízumra. Hamis szerelmesleveleket is írnak a házasodók nevében, hogy kapcsolatuk valódinak tűnjön, sőt még esküvői fotókat is készítenek utólag, ha az eredetieken a pár nem mosolyog eleget.

Aktivisták kritizálják a belügyminisztériumot, mondván: nem tesznek eleget jelenség megfékezése érdekében. A Times szerint a hatóságok tavaly több tucatszor értesültek arról, hogy brit nők meg akarták tagadni partnerük vízumát, de ezeknek az eseteknek a 47 százalékát elutasították. A kutatás szerint világszerte próbálnak kényszerházassággal brit vízumhoz jutni, de az ügyek 55 százaléka dél-ázsiai országokhoz kapcsolódik (Pakisztán, Banglades, India). Az áldozatok a birt belügyminisztérium adatai szerint az esetek 35 százalékában 18 év alattiak.

A riport hatására Sajid Javid brit belügyminiszter bejelentette, hogy nyomozást indít a kényszerházassági ügyek kivizsgálására, amik szerinte „megvetendőek, embertelenek és civilizálatlanok.”

Kiemelt képünkön egy fiatal színésznő látható, aki az Amnesty International gyermekházasság elleni kampányában játszotta a házasságra kényszerített Giorgia (10) szerepét Olaszországban, Rómában. Fotó: AFP / Gabriel Bouys

Ajánlott videó

Olvasói sztorik