Nagyvilág

Malajziába érkezett az elsikkasztott közpénzből vásárolt, 70 milliárdos luxusjacht

Kedden megérkezett Malajziába az a 250 millió dolláros (csaknem 70 milliárd forintos) luxusjacht, amelyet amerikai nyomozók szerint egy több milliárd dolláros fejlesztési alapból ellopott pénzből vásárolt Low Taek Jho malajziai bankár – írja az MTI.

Az Equanimity nevű hajót az indonéziai hatóságok foglalták le Bali partjainál februárban az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) együttműködve. A luxusjachtot hétfőn adták át a malajziai hatóságoknak a Szingapúrhoz közeli Batam szigetén. A hajó az amerikai igazságügyi minisztérium lefoglalható és eladható vagyontárgyakról készített listáján is szerepel, amellyel a tárca az ellopott befektetéseket kívánja részben visszatéríteni.

A hajó helikopter-leszállópályával, medencével, mozival és edzőteremmel van felszerelve. A luxusjachtot 2014-ben építette az Oceano holland jachtgyár, amely részletes kívánságlistát kapott Lowtól a jacht legyártásakor.

Tavaly számoltunk be arról egy hosszabb cikkben, hogy korrupciós botrány tört ki Malajziában, mert kiderült, hogy 1MDB nevű állami fejlesztési alapból dollármilliókat loptak el. Az ellopott pénzből luxuscikkeket (mint például az említett jachtot), műtárgyakat, lakásokat vásároltak.

A maláj Wall Street farkasa, avagy hogyan legyünk közpénzből Hollywood királyai
A malajziai fejlesztési alapot megcsapolva vásárolta be magát Hollywoodba a maláj miniszterelnök köre.

A fejlesztési alapot Najib Razak akkori miniszterelnök alapította, de ahelyett, hogy maláj fejlesztésekhez gyűjtött volna pénzt, a hatóságok gyanúja szerint a Red Granite Pictureshöz csatornázta át a forrásokat. A Red Granite vásárolta meg korábban A Wall Street farkasa mellett a Dumb és Dumber kettyó, illetve a Megjött apuci! című film jogait is, így a lefoglalások a hozzájuk kapcsolódó vagyontárgyakat is érintik.

Mahathir Mohamad malajziai miniszterelnök köszönetet mondott az indonéziai hatóságoknak, és leszögezte: a jacht Malajzia tulajdona, mert az alapból ellopott pénzből vásárolták. Tisztségviselők szerint a hajót árverésre bocsátják.

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/SONNY TUMBELAKA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik