Nagyvilág

Forr a kontinens, ebből még európai melegrekord lehet

Több mint 700 tűzoltó oltja a lángokat a Portugália déli részén található Algarve régióban, miközben Európa nagy részén brutális hőség tombol, írja a BBC.

A tűz egy ezer hektáros erdőben pusztít, egy faluból evakuálni is kellett a lakókat.

Az ország középső részén lévő Alvega városában szombaton 46.4 Celsius-fokot mértek, amely megközelítette a 47.4 fokos portugál melegrekordot.

A Sky News riportja szerint Evorában hajnali 2 órakor is 39 fok volt, a belváros napközben teljesen kiürült, pedig egy népszerű turisztikai központról van szó.

Europress/AFP/Pierre-Philippe Marcou

Hasonlóan durva a helyzet Spanyolországban, ahol szintén 40 fok feletti meleggel kell megküzdenie az embereknek. El Granado településén szombaton 46.6 Celsius-fok volt a csúcshőmérséklet, és országszerte hárman veszítették életüket a hőhullám miatt.

Az előrejelzések szerint vasárnap tovább tart a pokoli hőség a dél-európai államokban, és az sem elképzelhetetlen, hogy megdől az európai melegrekord. A kontinensen 1977-ben mérték eddig a legmelegebbet, akkor Athénban 48 fok volt.

A meleg miatt Franciaországban négy nukleáris reaktort kellett leállítani, Hollandiában utakat zártak le, mert olvadni kezdett az aszfalt, Svédországban pedig 250 éve ez volt a legmelegebb július.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Cristina Quicler

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik