Nagyvilág

Rasszizmusellenes törvényt törölne el az olasz családügyi miniszter

Szerinte azt globalisták használják fel arra, hogy olaszellenességüket antifasizmusnak álcázzák.

Saját kormányának tagjai is elhatárolódtak az olasz családügyi minisztertől, aki egy 1993-as rasszizmusellenes törvény eltörlésére szólított fel. A jogszabály a rasszista erőszakot, gyűlölködést és diszkriminációt ítéli el, de Lorenzo Fontana, a szélsőjobboldali Liga politikusa szerint „globalisták” használják fel arra, hogy „olaszellenes rasszizmusukat antifasizmusnak álcázzák”.

Az olaszországi zsidó közösségek szövetségének elnöke, Noemi Di Segni szerint ezt a törvényt be kell tartani és meg kell védeni. Úgy látja, a zsidókat aggodalommal tölti el a kormányok és társadalmak radikalizálódása nemcsak Olaszországban, hanem Európa-szerte. Szerinte sok szempontból terjed az intolerancia, ami a kisebbségek és a migránsok ellen irányul, és ha nem tesznek azért, hogy ez változzon, addig juthatunk, amikor már túl késő.

Giuseppe Conte miniszterelnök Facebook-oldalán közölte: a rasszizmusellenes törvény kőbe vésett, míg a koalíciós partner Öt Csillag Mozgalom vezetője, Luigi Di Maio szerint egy ilyen lépés nem képezi a koalíciós megállapodás részét. Számos képviselő és szervezet elítélte Fontana nyilatkozatát, a II. világháborús antifasiszta ellenállókat képviselő szervezet pedig azonnali lemondásra szólította fel a minisztert.

A Liga vezetője, Matteo Salvini belügyminiszter viszont úgy nyilatkozott, hogy Lorenzo Fontana „a helyes harcot vívja rossz időben”. (AP, fotó: Europress – Silvia Lore/NurPhoto)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik