Nagyvilág

Egyetlen kép arról, tart-e még a menekültválság

Magyarországon, ha az ember csak kormánypárti sajtót olvas, úgy érezheti, hogy még mindig a menekültválság csúcsán tartunk, és idegen kultúrájú, más bőrszínű, katonakorú férfiak milliói ostromolják a kontinens határait. Ha esetleg kormánypárti és független sajtót is olvas, akkor az derül ki, hogy az egyik oldal folyamatosan ír a menekülttömegekről, a másik pedig, valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva, megpróbálja azt eltitkolni.

A menekültválsággal kapcsolatos tények viszont kicsit mást mondanak, mint a gyűlöletkeltő kormányzati propaganda. A Politico most készített egy cikket arról, mennyien jönnek Európába, és hol próbálnak letelepedni. Ebből leginkább az az adatsor érdekes, ami megmutatja, hogyan alakult az ide érkezők száma a menekültválság csúcsához, és az előtte lévő nyugodt időszakhoz képest. Így:

Az adatokból kiderül tehát, hogy az egész kontinensre körülbelül annyian érkeznek, mint a menekültválság előtti nyugodt időszakban. A menekültek áradatának viszont hiába van vége a gyakorlatban, több európai politikusnak, például Orbán Viktornak is az áll érdekében, hogy elhitesse, a válság még mindig tart, a veszély valódi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik