Nagyvilág

Az amerikai hírszerzés szerint az oroszok még mindig támadják őket

Dan Coats, az amerikai hírszerzés csúcsvezetője szerint folytatódik Oroszország „kiterjedt kampánya” az Egyesült Államok ellen.

A valamennyi amerikai hírszerző szervezetet összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője a Fehér Házban – Sarah Huckabee Sanders fehér házi szóvivő sajtóértekezlete előtt – tartott tájékoztatót, amelyen jelen volt Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter, Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója, Paul Nakasone, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetője és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó is.

Dan Coats hangsúlyozta: Oroszország célja meggyöngíteni és megosztani az Egyesült Államokat. Az orosz beavatkozási erőfeszítések kevésbé erőteljesek, mint a 2016-os elnökválasztási kampány idején tapasztaltak, és ezúttal nem irányulnak kifejezetten egyik párt ellen sem – mondta. Hozzátette: nem Oroszország az egyedüli, amely megpróbál beavatkozni az amerikai választásokba, de nem közölt részleteket, és egyetlen ország nevét sem említette.

Dan Coats szerint Oroszország megpróbálja aláásni a demokratikus értékrendet, de nemcsak az Egyesült Államokban, hanem más országokban is.

Az egyik újságírói kérdésre válaszolva, amely azt firtatta, vajon a Kreml, vagy csak egyes magánszemélyek akcióiról van-e szó, Coats azt válaszolta: mindkettőről. Kifejtette, hogy hackerek próbálkoznak hozzájutni jelöltek és kormányzati tisztségviselők adataihoz, és a közösségi médiát is igénybe veszik, hogy befolyásolják a választókat. “Azért vagyunk itt, hogy közöljük az amerikaiakkal, tisztában vagyunk a fenyegetéssel, amely valós” – fogalmazott Coats.

A hírszerzési csúcsvezető elmondta, hogy az ügynökségek munkatársai hetente tartanak megbeszéléseket, amelyeken a választások biztonságosságának megóvásáról egyeztetnek.

A demokráciánk van a célkeresztben

– ezt már Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter mondta. Leszögezte, hogy a szabad és tisztességes választások jelentik az amerikai demokrácia sarokkövét, ezért – mint mondta – egyértelmű, hogy ez vált ellenségeink céltáblájává.

Az NSA igazgatója, Paul Nakasone közölte: a Nemzetbiztonsági Ügynökség és az Egyesült Államok kiberbiztonsági parancsoksága felkészült a választások aláásására törekvő szereplők elleni műveletekre.

John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó a tájékoztatón felolvasta azt a levelet, amelyet a szenátus demokrata párti politikusaihoz címzett csütörtökön, és amelyben arról biztosította a szenátorokat, hogy az amerikai elnök széles körű, az egész kormányzatot átfogó erőfeszítéseket tett a választási módszerek és folyamatok védelmére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik