Nagyvilág

Egy hétig Navracsics Tibor lesz Európa ura

A hőségben uniós biztosnak sem könnyű lenni, bár valószínűleg még mindig könnyebb, mint bármi másnak. Jean-Claude Juncker még tavaly nyáron találta ki, hogy az általa vezetett Európai Bizottság egész nyáron működjön úgy, mintha rendes munkahely lenne. Ezért azóta a nyári szünetben is folyamatosan kell lennie legalább egy biztosnak, aki rotációs rendszerben viszi a sürgős ügyeket.

Márpedig ez a nyár pont olyan, hogy sok sürgős ügy van. A következő hetekben tárgyalni kell az aszály és a szárazság okozta károkról, mert több tagállam is pénzügyi segítséget kért a bizottságtól, élükön Lengyelországgal, amit az tesz érdekessé, hogy a szolidaritás máskor nem olyan fontos nekik. De ott van még Hollandia csatlakozása az Európai Ügyészséghez, a brexittárgyalások és rengeteg más ügy is, amivel bármikor történhet valami váratlan.

A rotációs rendszernek köszönhetően viszont lesz egy hét, amikor Navracsics Tibor lesz az Európai Unió ura. 

Az Európai Bizottság vezetését helyettesíti ugyanis, ami az EU legfőbb végrehajtó szerve.  A Politico Playbook információi szerint Vera Jourova biztos kezdett ügyelni a héten, amit Elżbieta Bieńkowskának adott át, őt pedig negyedikétől Günther Oettinger követi egy teljes héten át. Aztán a jövő hét utáni héten Navracsics lesz végig a főnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik