Nagyvilág

Mégsem viszik fokozottan védett börtönbe a terrorizmusért elítélt székelyeket

Valószínűleg a csíkszeredai börtönben kell letölteniük büntetésüket.

A korábbi hírekkel ellentétben mégsem viszik át fokozottan védett börtönbe a terrorizmus vádjával elítélt Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt. A maszol.ro szerint a bíróság elfogadta fellebbezésüket, így büntetésüket várhatóan a csíkszeredai börtönben kell leülniük.

Egyikük felesége, Beke Csilla közölte, a bíróság hétfőn válaszolt keresetükre. Eszerint Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt nem helyezik át a dél-romániai Margineniben működő fokozottan védett börtönbe. Zárt rendszerű börtönnek minősített fegyházban kell letölteniük  büntetésüket. A csíkszeredai ilyen, ezért várhatóan oda kerülnek.

Beke István és Szőcs Zoltán őrizetbe vétele után a Brassó megyei feketehalmi börtönbe került. A büntetés végrehajtás országos parancsnoksága a szigorított fegyházba helyezésükről döntött, ezért külön cellába helyezték őket, lecsökkentették telefonálási, látogatási lehetőségüket. Fellebbeztek, és a bíróság elfogadta keresetüket.

Mivel a két férfi magyar állampolgár is, felhívták már Magyarország csíkszeredai konzulátusát és a külképviselet tagjait beengedték hozzájuk – számolt be Beke Csilla, aki szerint a feketehalmi börtön dolgozói sem értik, mi zajlik a két férfi ügyében. A feleség úgy véli, a pszichológiai terror része az elítéltek körüli állandó bizonytalanság.

Néhány napja egy tusványosi sajtótájékoztatón a budapesti Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója közölte, a román legfelsőbb bírósághoz és a Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.

Csóti György példátlannak nevezte, hogy úgy hoztak jogerős ítéletet a Beke-Szőcs-perben, hogy bizonyítékok nélkül átminősítették a vádat, amely ellen a vádlottak nem védekezhettek.

Ceausescu szelleme itt van, és a román titkosszolgálatok ugyanazokkal az eszközökkel dolgoznak mint Ceausescu idején

– mondta, hozzátéve, hogy szerinte koncepciós per zajlott Beke István és Szőcs Zoltán ellen.

Beke Istvánt, a HVIM kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét öt-öt éves börtönre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság. Azért állították őket bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és az előbbi lakásán talált petárdákból arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

Szőcs és Beke is ártatlannak mondta magát, képtelenségnek nevezve a feltételezést, hogy saját közösségükben, egy magyar többségű kisvárosban akartak volna a románság ellen irányuló merényletet elkövetni robbantásra alkalmatlan petárdákkal. A városban július 12-én (képünkön) tüntettek az elítéltekért.

Kiemelt fotó: MTI / Kátai Edit

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik