Nagyvilág

Németországban 40 fok volt, Spanyolországban 45 fok lesz

Történelmi csúcs is megdőlhet a németeknél

Az év eddigi legmelegebb napjával ér véget a július Németországban, kedden 39,2 Celsius-fokot mért a szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD).

A melegrekordot a Szász-Anhalt tartományi Bernburgban regisztrálták. A csaknem 40 fokos hőséggel július utolsó napja egyelőre csak az idei nyár eddigi legmelegebb napja, de akár a 2015. augusztus 7-én a bajorországi Kitzingenben 40,3 Celsius-fokon beállított történelmi csúcs is megdőlhet, mert napnyugtáig tovább emelkedhet a hőmérséklet – emelte ki a DWD.A szolgálat havi összesítése szerint szélsőségesen meleg és száraz idő volt júliusban Németországban. Az előzetes adatok alapján az átlaghőmérséklet 20,2 Celsius-fok volt, 3,3 fokkal magasabb a megszokottnál. Így az idei az ötödik legmelegebb július lehet a rendszeres mérések kezdete óta.

A havi csapadékmennyiség országos átlagban négyzetméterenként 40 liter volt, ami 48 százalékkal elmarad a szokásos 78 litertől. Az átlag kiugróan nagy regionális eltéréseket takar, az ország északkeleti részén, például Berlinben május és június után júliusban is alig esett, a leginkább aszályos területeken 5 liternél is kevesebb csapadék hullott négyzetméterenként. Az ország déli részén viszont gyakran volt kiadós eső, Berchtesgaden térségében, az Alpokban négyzetméterenként 150 liter csapadékot regisztráltak.

Paul Zinken/dpa/Europress/AFP

A napsütéses órák száma 305 volt, csaknem 100 órával meghaladta a sokévi átlagot jelentő 212 órát. A rendszeres adatfelvétel 1951-es kezdete óta csak egyszer, 2006-ban volt naposabb a július Németországban.

A DWD kedden az ország csaknem teljes területére figyelmeztetést adott ki a hőség miatt. A meleg meg is viseli az németeket, egy szintén kedden ismertetett felmérés szerint a lakosság csaknem 50 százaléka küszködik a tartósan magas hőmérsékletből fakadó egészségi gondokkal, főleg levertséggel, vagy fejfájással. A DAK betegbiztosító társaság megbízásából készített kutatás szerint a nők 54 százaléka és a férfiak 36 százaléka szenved a melegtől.

Erdőtűz korábban viszonylag ritkán volt Németországban, de a hónapok óta tartó aszály és a hőség miatt egyre gyakoribb. Kedden a Hessen tartományi Wiesbaden közelében keletkezett erdőtűz, mintegy 2500 négyzetméteren, 30 tűzoltó küzd a lángokkal.

Éjszaka is 25 fok lehet a spanyoloknál

Spanyolországban szerdára várják az idei nyár első nagy kánikulájának kezdetét – derült ki a dél-európai ország meteorológiai szolgálatának (Aemet) keddi jelentésből.

Az előrejelzés szerint a hét második felében helyenként akár 45 fokos nappali és 25 fokos éjszakai csúcshőmérsékletre is lehet számítani.Az Afrika felől érkező forró légáramlat fokozatosan az egész országra kiterjed, és eléri majd az északi partokat is, ahol nem kizárt az arrafelé ritkaságnak számító 35 fok feletti hőmérséklet sem.

Az Aemet szerint a tikkasztó hőség vasárnapig biztosan marad.

Europress/AFP/Dani Pozo

A kánikula most az augusztussal együtt érkezik, a spanyolok nagy többsége ilyenkor veszi ki a szabadságát és utazik el nyaralni. Várhatóan rengetegen hűsölnek majd a tengerpartokon vagy keresnek enyhülést a hegyekben.

A szolgálat arra is figyelmeztetett, hogy ebben az időszakban fokozott az erdőtüzek kialakulásának veszélye is.

Spanyolországban az idei nyár mindeddig hűvösebb volt, mint a tavalyi, amikor már augusztus előtt három nagy kánikulai időszak zajlott le.

A múlt évben a legmelegebb július 13-án volt, akkor az andalúziai Córdobában 46,9 fokos hőmérsékletet mértek.

Kiemelt kép: Jens Büttner/dpa-Zentralbild/dpa/AFP/Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik