Nagyvilág

„Kapd be PSD” rendszáma miatt büntették meg a román autóst

A svédországi szabadságról hazatérő férfi két hete mutogatta nagy sikerrel egyedi rendszámát, mire a hatóságoknak sikerült rajta fogást találniuk.

Bűnvádi eljárást indított a román rendőrség egy Svédországban élő, szabadságra hazatért román állampolgár ellen az autójának egyedi rendszámtáblája miatt, ami a Romániát kormányzó Szociáldemokrata Pártot gyalázza.

A MUIEPSD (szabad fordításban Kapd be PSD) rendszámtábla nagy visszhangot keltett a szomszédos országban, az üzenetet azóta sok helyen felfestették az országban, egy Kolozs megyei gazda pedig termőföldjén, a gabonában vágta ki a feliratot, ami így jól látható a Kolozsvárra érkező repülőgépekből.

Razvan Stefanescu már két hete közlekedett Romániában a svéd rendszámtáblával, többször igazoltatták, de el is engedték, mire sikerült a román hatóságoknak fogást találni rajta. Arra hivatkoztak, hogy a Bécsi Egyezmény szerint a forgalmi rendszámoknak számokat és betűket is kell tartalmaznia, így Stefanescu autójának kizárólag betűkből álló egyedi rendszáma Romániában érvénytelen, azt csak Svédországban használhatná. Így hétfő hajnalban, amikor Bukarestben megint megállították, bevonták a jogosítványát és lefoglalták a rendszámtáblát is.

Az MTI idézi azonban a bukaresti svéd nagykövetség közlését, ami szerint a svéd egyedi rendszámok érvényesek az EU egész területén azzal a kikötéssel, hogy a gépkocsivezetőnek rendelkeznie kell az állandó és az egyedi rendszámot tartalmazó hivatalos iratokkal is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik