Nagyvilág

A New York Times tulajdonosa figyelmeztette Trumpot

Donald Trump elnök viselkedése a médiával veszélyes és káros – szögezte le vasárnap kiadott közleményében Arthur Gregg Sulzberger, a The New York Times kiadója és többségi tulajdonosa.

A közleményből kiderül, hogy Sulzberger néhány nappal ezelőtt találkozott Donald Trump elnökkel, akinek ki is fejtette az álláspontját. Sulzberger a szerkesztőségi állásfoglalásokat és vezércikkeket publikáló rovat vezetője, James Bennet társaságában tett látogatást az elnöknél. A Washington Post közölte, a találkozót július 20-án tartották, a The New York Times szóvivőnője Twitter-bejegyzése szerint a Fehér Ház kérésére.

Egyenesen megmondtam az elnöknek, hogy azt gondolom, a sajtóval folytatott diskurzusa nemcsak megosztó, hanem egyre veszélyesebb is

– olvasható a közleményben. A befolyásos lap kiadója arra kérte Donald Trumpot, hogy vonuljon vissza a sajtó elleni nagyarányú támadásaitól, mert ez szerinte „veszélyes és káros az egész ország számára”.

Mindezt azután tette közzé Sulzberger, hogy Trump vasárnap Twitter-bejegyzésben számolt be a találkozóról. Az elnök azt írta, hogy „nagyon jó és érdekes találkozó volt”, és hozzátette:

hosszasan beszéltünk a hamis hírekről, és arról, hogy ezek a hamis hírek hogyan sűrűsödtek össze egyetlen mondatban, a nép ellensége.

A The New York Times kiadója hangsúlyozta: az elnökkel folytatott találkozó bizalmas természetű volt, nem a nyilvánosságnak szánták, és Trump Twitter-bejegyzése után ezért adta ki közleményét.

Az én célom ezzel a találkozóval az volt, hogy feltárjam aggodalmaimat az elnök rendkívül zavarba ejtő sajtóellenes retorikája miatt

– szögezte le a közleményben Sulzberger.

Azt is elmondta az elnöknek, hogy szerinte ugyan már a hamis hírek kifejezés is visszás és kártékony, de ennél aggasztóbb az, hogy az újságírókat a nép ellenségének minősíti.

Figyelmeztettem arra, hogy gyújtó hangú szóhasználata hozzájárult az újságírók elleni támadások megszaporodásához és erőszakot szít

– olvasható a közleményben.

A 37 éves lapkiadó  felhívta a figyelmet arra is, hogy az elnöki retorika különösen veszélyes külföldön.

Bizonyos rezsimek az elnök retorikájával élnek az újságírók elnyomásának igazolására

– állapította meg.

Hozzátette:

figyelmeztettem az elnököt, hogy ez emberi életeket sodor veszélybe, aláássa nemzetünk demokratikus elveit és erodálja hazánk egyik legnagyobb kiviteli cikkét, a kifejezés és a a sajtó szabadsága iránti elkötelezettséget.

Sulzberger fontosnak tartotta azt is leszögezni: nem kérte Donald Trumptól, hogy enyhítsen a lap elleni támadásain. „Helyette azért könyörögtem, hogy gondolja át az újságírás elleni szélesebb körű támadásait, mert ez veszélyes és káros az országnak” – szögezte le.

(MTI, kiemelt kép: MTI/EPA/Michael Reynolds)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik