Nagyvilág

Dőlt a pénz a szakadékba vezető horvát alagútra

A szakadéknál lett volna híd, majd egy másik alagút, de a pénz elfogyott. A dugó megmaradt.

Háromszázmillió kunát (13 milliárd forint) költöttek a dél-dalmáciai Omis városában egy alagútra, amely szakadékba vezet – adta hírül a horvát RTL csatorna híradója. Az alagútnak egy hidat kellett volna összekötnie a szemben lévő sziklafallal, ahol folytatódott volna a fúrás.

Újabb alagút épült volna, hogy tehermentesítse Omist a forgalmi dugóktól. Az elkerülő utat gyors megoldásnak szánták erre. A kivitelezést hat éve jelentették be: 1471 méter alagutat ástak ki, de a munkálatok leálltak. Elfogyott a pénz, a bombasztikusnak beharangozott projekt azóta a város szégyene.

Omis az egyetlen olyan város Horvátországban, amelynek központján át ezet az egyik legforgalmasabb közút, az adriai főút (Jadranska magistrala).

Ahhoz, hogy hazaérjek, fél órára, hogy eljussak a 25 kilométerre lévő Splitbe, három órára van szükségem, szörnyű

– mondta egy helyi lakos.

A város vezetése szerint nem várhatnak újabb hat évet a probléma megoldásával. Ezért tárgyalásokba kezdtek egy forgalmi csomópont megépítéséről. Ivo Tomasovic polgármester szerint a Cetina folyón építendő híddal is szabályozhatnák a forgalmat. Az elkeseredett helyi lakosok már készek lennének elfogadni bármilyen megoldást, főleg, hogy az előző projekt szó szerint nem vezetett sehová – derült ki a tudósításból. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik