Nagyvilág
A view of the burnt out houses at the seaside resort of Mati, eastern Attica region after the deadly fires swept the area earlier in the week on July 27, 2018. A "serious" piece of information indicates that "criminal acts" were behind a fire that resulted in the deaths of most of the 82 people killed in the country's worst ever wildfires, a Greek minister said. / AFP PHOTO / Louisa GOULIAMAKI

Görög erdőtüzek: vállalja a politikai felelősséget a miniszterelnök

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 07. 27. 20:02

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök pénteken bejelentette: vállalja a politikai felelősséget a Görögországot sújtó súlyos erdőtüzekért, amelyek a legfrissebb adatok szerint 87 ember életét követelték eddig. A kormányfő  hasonló  felelősségvállalásra szólította fel a kormányt is.

Mindenekelőtt azért hívtam ma ide Önöket, hogy teljes mértékben politikai felelősséget vállaljak ezért a tragédiáért a kabinet tagjai és a görög nép előtt,

jelentette ki Ciprasz az erdőtüzek okainak és következményeinek elemzése céljából összehívott rendkívüli kabinetülésen.

Úgy vélem, hogy ez magától értetődő egy ország miniszterelnöke számára,

tette hozzá. A görög kormányfő felszólította a kabinet tagjait, hogy vállalják ők is a politikai felelősséget a történtekért.

Ciprasz azt követően szólalt meg az ügyben a nyilvánosság előtt, hogy az Új Demokrácia (ND) nevű jobbközép, legfőbb ellenzéki párt pénteken, a tragédia miatt elrendelt háromnapos nemzeti gyász lejárta után bírálta a kormány csütörtök esti sajtótájékoztatóját, amelyen, mint mondták, semmiféle bocsánatkérés nem hangzott el.

Greek Prime Minister Alexis Tsipras arrives for the second day of the NATO (North Atlantic Treaty Organization) summit, in Brussels, on July 12, 2018.  / AFP PHOTO / LUDOVIC MARIN
Alekszisz Ciprasz. Europress/AFP PHOTO/LUDOVIC MARIN

A csütörtök esti sajtótájékoztatón Níkosz Tószkasz görög polgári védelmi miniszter elmondta: komoly jelek utalnak arra, hogy gyújtogatás okozta a tűzvészt. A tárcavezető szerint azonban nem csak jelek, hanem bizonyítékok és tanúvallomások is alátámasztják a gyújtogatásra vonatkozó gyanút. Részletekkel azonban nem szolgált a nyomozásra tekintettel. A pénteki kabinetülésen Ciprasz éberségre szólított fel, mert a gyújtogatók „újra lecsaphatnak”.

Ciprasz szerint az erdőtüzek egyik legfőbb oka az illegális házépítés  gyakorlata, amit – mint fogalmazott – az előző kormányok évtizedekig eltűrtek. Fogadkozott, hogy a kormány nemzeti tervet dolgoz ki e gyakorlat ellen, és fejleszti polgári védelmi szolgálatát annak érdekében, hogy „biztosítsa (…), hogy nem lesz több ilyen tragédia”.

A tüzek nem aludtak ki teljesen, a pénteki nap folyamán továbbra is mintegy 300 tűzoltó és önkéntes vett részt az oltásban. A hatóságok közlése szerint eddig 3084 házat vizsgáltak meg az erdőtüzek sújtotta területeken, közülük 1543 lakhatatlanná vált.

Az áldozatok azonosítása folyamatban van. Sokuk a felismerhetetlenségig összeégett, őket az igazságügyi orvosszakértők a hozzátartozóktól kapott DNS-minták alapján próbálnak azonosítani. Az eltűntek pontos számára vonatkozó információkkal a hatóságok csak a vizsgálatok lezárultát követően fognak tudni szolgálni. Jelenleg annyit tudni, hogy többtucatnyi embert tartanak eltűntként nyilván.

Verori, 2018. július 25.
Tûzoltók és önkéntesek dolgoznak a bozóttûz megfékezésén a Lutraki város közelében fekvõ Verorinál 2018. július 24-én. A görögországi erdõtüzek halálos áldozatainak száma 74-re emelkedett, 187-an megsérültek. (MTI/EPA/Vaszilisz Pszomasz)
Elképesztő videó készült a görögországi tűz pusztításáról
Egy férfi felvette, ahogy a tűz eléri a saját házát.

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/Louisa GOULIAMAKI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2018. november 19.
A behavazott Normafa Budapesten 2018. november 19-én.
MTI/Mohai Balázs

Jön december leghidegebb hete

Kommentek

NEW ORLEANS - SEPTEMBER 09: The NFL shield logo on the goal post pad at Louisiana Superdome on September 9, 2010 in New Orleans, Louisiana.   Ronald Martinez/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.