Nagyvilág

Újabb újságírót lőttek agyon Mexikóban

Agyonlőttek egy újságírót a mexikói Quintana Roo szövetségi államban lévő Playa del Carmen tengerparti üdülővárosban, kevesebb mint egy hónappal azután, hogy vele szemben elkövetett rendőrségi bántalmazásról számolt be.

A szövetségi állam ügyészségének közlése szerint a 42 éves Rubén Patot, a Playa News nevű hírportál alapítóját egy tengerparti bár közelében találták holtan, fegyveresek végeztek vele.

Pat főként biztonsági témájú kérdésekkel foglalkozott, a szervezett bűnözés és a hatóságok együttműködéséről is cikkezett. Egyik kollégája közölte, az utóbbi fél évben fenyegetéseket kapott tevékenysége miatt.

A Bizottság az Újságírók Védelméért nevű New York-i szervezet és az ENSZ mexikói emberi jogi főbiztossága szerint Patot júniusban rendőrök őrizetbe vették, bántalmazták és megkínozták, hogy rábírják, hagyjon fel a helyi rendőrfőnökről szóló cikkek írásával és kiadásával. Az újságírónak saját elmondása szerint azt mondták, tudja, mi fog történni, ha nem így tesz.

A fenyegetéseket követően Patnak egyfajta pánikgombot adtak a hatóságok, hogy szükség esetén azonnal riasztani tudja az illetékes szerveket.

A szövetségi államban kevesebb mint egy hónapja ugyancsak holtan találták a Playa News egyik másik újságíróját, a 35 éves José Guadalupe Chant. Őt is agyonlőtték.

Különböző nem-kormányzati szervezetek adatai szerint Mexikóban az idén legalább hét újságíró halt erőszakos halált, tavaly 11-en, 2000 óta pedig több mint százan.Mexikó Szíria és Afganisztán mellett a legveszélyesebb hely az újságírói tevékenység folytatására. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik