Nagyvilág

Pénzéhesnek állítja be sztrájkoló pilótáit a Ryanair

Eddig sem volt híres arról az ír diszkont légitársaság, a Ryanair, hogy kimért, megfontolt lenne, mostani lépése sem a finomkodásról szól. Munkatársainak jelentős része sztrájkba lépett, de nem fizetésemelést akarnak kicsikarni, hanem a munkakörülményeket akarják javítani (most például a Ryanair-dolgozóknak is fizetniük kell a vízért a repülőn). Most egyébként 350 pilótából 94-en vesznek részt a munkabeszüntetésben.

További Budapestről induló járatokat törölt a Ryanair
A cég története legnagyobb sztrájkjára készül a héten.

A légitársaság a napokban elbocsátásokat helyezett kilátásba, hogy eltántorítsa az elégedetlenkedő alkalmazottakat. Ma pedig egyszerűen nyilvánosságra hozta, hogy mennyit keresnek a pilóták a cégnél.

Egy ír pilóta havi keresete bő 5 millió forintnak megfelelő font, egy brit pilótáé 6,7 millió forint, vette észre a Zoom. Ez azonban mégsem olyan kimagasló, mint ahogyan magyar szemmel tűnik, mert ebből lejön az adó, és többe is kerül a megélhetés a szigetországban, mint nálunk. Az jön ki, számol az Index, hogy az ottani átlagfizetés több mint négyszeresét, évi 46 millió forintot visz haza egy brit Ryanair-pilóta. Ez azonban kicsit elmarad a British Airways pilótáinak éves keresetétől.

(Kiemelt kép: 2018. július 12-én a dublini repülőtéren készített kép a Ryanair ír diszkont légitársaság egyik leszálló repülőgépéről. A Reuters értesülései szerint július 25-én és 26-án több mint 600 járatát törli az ír fapados légitársaság, mert alkalmazottai egy jelentős része sztrájkot kezdeményezett a silány munkakörülmények és a cég kicsinyessége miatt. A hírügynökség szerint elsősorban belga, portugál és spanyol légiutas-kísérők tervezik a sztrájkot, ami miatt a Ryanair elővigyázatosságból járatai 12 százalékát törölte a menetrendből. A lépés mintegy 50 ezer utast érint. (MTI/EPA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik