Nagyvilág
A resident is seen in the flooded area in Sanamxai, Attapeu province, on July 25, 2018.
Rescuers recovered 19 bodies and hundreds remain missing after a dam collapse swamped several villages in southern Laos, as survivors on July 25 questioned why they got little warning of the deluge. / AFP PHOTO / Nhac NGUYEN

Magyarország is beszáll a laoszi katasztrófa elhárításába

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 07. 25. 17:19

Magyarország víztisztító berendezéssel segít a laoszi katasztrófa elhárításában - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerdán az MTI-vel.

Megrendüléssel értesültek a Laosz déli részén, Attapeu tartományban egy vízerőmű gátjának átszakadása után történt katasztrófáról. A tragédia sok emberéletet követelt, több százan eltűntek, és mintegy 7000 ember vált hajléktalanná – írták.

Attapeu, 2018. július 24.
Háztetõn rekedt lakosok a laoszi Attapeu tartományban, miután az elõzõ este átszakadt a nemrég megépített, de még nem termelõ Szepian-Sze Nam Noj erõmû gátja 2018. július 24-én. Körülbelül ötmilliárd köbméter víz zúdult ki a tározóból, az áradatban mintegy 6600 ember otthona semmisült meg, sokan meghaltak, több százan eltûntek. (MTI/EPA/ABC Laos News)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által koordinált vízipari pályázati program keretében Laoszban valósítja meg projektjét a Kőrös-Consult Kft. A cég 2017 novembere óta mobil víztisztító berendezést üzemeltet a laoszi fővárosban, és ezt a krízishelyzet károsultjainak biztonságos ivóvízellátása érdekében, a tárca egyetértésével a katasztrófa sújtotta területre szállítja át – közölték.

Az eszköz kapacitása 1000 liter/óra, így naponta akár 3000 embert is képes tiszta ivóvízzel ellátni – tették hozzá.A közleményben kiemelték: Laoszban súlyos gondot jelent a lakosság ivóvízellátása, mivel a csapvíz általános körülmények között is fogyasztásra alkalmatlan, a katasztrófa következtében pedig az ivóvízellátási krízis kialakulásával kell számolni a térségben.

A KKM felvette a kapcsolatot a helyi hatóságokkal annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban tudjon bekapcsolódni a katasztrófa-elhárítás munkájába.

A tárca őszinte együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és a sérülteknek mielőbbi gyógyulást kívánt.

A laoszi média szerdai közlése alapján eddig legkevesebb 19 ember holttestét találták meg Laosz délkeleti részén, ahol átszakadt egy vízerőmű gátja, a víz elsodort több falut, és sokan meghaltak. Szepian-Sze Nam Noj erőmű gátja hétfő este szakadt át, körülbelül ötmilliárd köbméter víz zúdult ki a tározóból.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Nhac Nguyen

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.