Nagyvilág

Legalább két tucat halott egy mianmari bányánál történt földcsuszamlásnál

Legalább 25 halálos áldozata lehet annak a fölcsuszamlásnak, amely a Mianmar északi részén található Kacsin állam egyik jádebányájánál történt – jelentette szerdán a helyi sajtó.

A földcsuszamlás előző napon történt, és az idézte elő, hogy a használaton kívüli bányatelepen a kora reggeli órákban beomlott egy 91,4 méteres tárnafal. A hírközlési minisztérium tájékoztatása szerint a keresési és mentési műveleteket biztonsági okokból elhalasztották, ugyanis a környéken további földcsuszamlásokra lehet számítani.

A térségben július közepén már történt egy hasonló földcsuszamlás, amelyben legalább tíz, jádedarabok után kutató ember halt meg, és több mint negyvenen megsérültek.

A hivatalosan államtanácsosként Mianmart vezető, Nobel-békedíjas Aun Szan Szú Kji  2016-os hivatalba lépésekor ugyan ígéretet tett arra, hogy rendezik a bányászat viszonyait, Kacsin államban azonban már több mint százan veszítették életüket a szabályozatlan jádebányáknál történt földcsuszamlásokban.

A Global Witness brit civil szervezet 2014-ben mintegy 31 milliárd dollárra (8632 milliárd forint) becsülte az ágazat értékét. A kacsini jádebányák zömében a hadsereg, helyi drogbárók és fegyveres nemzetiségi csoportokhoz köthető cégek vagy családtagok kezében vannak.

Az egyre növekvő kínai kereslet miatt hatalmas mennyiségű bányászati hulladék keletkezik, a tárnák környékén gyakran több száz méter magas hulladékhegyek magasodnak, és sok, jádedarabok után kutató környékbelit vonzanak.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik