Nagyvilág

Példátlan lépésre készül Trump a bírálói ellen

Kitörhet a háború az elnök és a volt titkosszolgálati vezetők között.

A Fehér Ház megerősítette azt a lapértesülést, amely szerint az amerikai hírszerzési és nemzetbiztonsági tisztségviselők biztonsági engedélyének visszavonását fontolgatja. A The New York Times szerint azoktól vonhatják meg az átvilágítás után kiadott különleges biztonsági engedélyeket, akik bírálták Donald Trump elnököt a 2016-os amerikai választási folyamatba történt, feltételezett orosz beavatkozás ügyében tett állásfoglalásai miatt.

Sarah Huckabee Sanders fehér házi szóvivő ezt erősítette meg. Szerinte az érintettek megalapozatlan vádakat fogalmaztak meg a Moszkvához fűződő kapcsolatokról. Az indoklás szerint politikai célokra és pénzcsinálásra használták egykori közszolgálatukkal járó kiváltságaikat.

A döntés John Brennant, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt vezetőjét, James Comey-t, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tavaly menesztett igazgatóját, James Clappert, az amerikai hírszerző szerveket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) volt vezetőjét, Susan Rice volt nemzetbiztonsági tanácsadót, Michael Haydent, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt vezetőjét is érintheti.

Az ügyben döntés még nem született, Donald Trump – a Fehér Ház szóvivője szerint – egyelőre

tanulmányozza azokat a mechanizmusokat, amelyek lehetővé teszik az engedélyek visszavonását.

A lépés a washingtoni kommentárok szerint példátlan lenne. Az elnök borzalmas precedenst teremtene, ha bírálóitól megvonná engedélyeiket. Ilyet eddig akkor tettek, ha beigazolódott valakiről, hogy visszaélt jogkörével, biztonsági kockázatot jelentett.

Az érintettek közül többen úgy kommentálták a lépést, hogy pont az ilyen módszerek jellemzik Putyint és az önkényuralmi rendszereket.

Trump korábbi külpolitikai tanácsadója valószínűleg együttműködött az orosz kormánnyal  
Carter Page szerint ő csak informális tanácsadója volt az orosz kormánynak. 

Kiemelt fotó: Europress/AFP PHOTO/ POOL/Bullit Marquez

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik