Nagyvilág

Horvátország globális márka lett – lehet, hogy egy stadiont is építenek

A horvát miniszterelnök szerint országa sokat tanulhat és még többet profitálhat a vb-ezüstérmes focicsapat teljesítményéből. Zágrábban abban bíznak, hogy a turizmust továbblendítheti a tavalyi dinamikus növekedés után az idei sportsiker, és a kormányfő most már komolyan elgondolkodott egy nemzeti futballstadion felépítésén.

Horvátország vereséget szenvedett a vébédöntőben, de a Magyarországhoz képest feleannyi lakossal sem rendelkező ország sokat profitálhat az ezüstéremmel. És nemcsak a sportban. A horvát csapat menetelése a döntőig heroikus volt, és olyan politikus-világsztárokat is teremtett, mint a horvát elnöknő, Kolinda Grabar-Kitarovic.

A horvát elnöknő Modricékat is felülmúlta
Szereplése elhozhatja az újraválasztást Kolinda Grabar-Kitarovicnak, akit az egész világ megismert az elmúlt napokban, és aki eddig külön csatákat vívott párttársával, a miniszterelnökkel.

Bár azonos párthoz, a konzervatív-nacionalista HDZ-hez tartoznak, Andrej Plenkovic horvát kormányfő féltékenyen nézhette az elnöknő szereplését a nemzetközi médiában, hiszen otthon is feszült a viszony közöttük. Megírtuk már korábban, hogy voltak egyeztetések köztük, ki melyik meccsre megy ki a vébén, és ki marad otthon. Főleg a miniszterelnök maradt otthon, most viszont igyekszik a győzelemmel felérő döntőbeli vereséget ő is kihasználni. Nem győzött elégszer gratulálni a labdarúgóknak a sikerhez, majd a korábbi diplomata bújt ki belőle, és kicsit elvont szintre emelkedett, megjegyezve: „fenomenológiai értelemben láttuk, hogy Horvátország világmárka lett”, és még sosem áradt ennyi szimpátia országa felé.

Vlagyimir Putyin orosz elnök , Emmanuel Macron francia elnök és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfõ a szakadõ esõben az oroszországi labdarúgó-világbajnokság Franciaország – Horvátország döntõje után a moszkvai Luzsnyiki Stadionban Fotó: Petr David Josek / AP / MTI

Szerinte a sportsiker felvidította a horvátokat, optimista és pozitív hangulatot teremtett az egész társadalomban. Büszkék lehetünk és elégedettek – tette hozzá. Mindebből a kormánynak is le kell vonnia a tanulságot – erre jutott Plenkovic, majd azt is bejelentette, immár az érdekeltek összehívására készül, hogy

előkészítsék a döntést egy nemzeti futballstadion építéséről.

A zágrábi Maksimir stadion (a népszerű focicsapat, a Dinamo létesítménye) gyalázatos állapotban van, pedig irtózatos pénzeket költöttek rá az elmúlt években, a folyamatosan modernizáció során. Sokak szerint azonban egyszerűbb lenne lebontani ezt az építményt, mert rosszabb lett, mint amilyen volt, és helyette egy újat kéne felhúzni. Ám valószínűbb, hogy a főváros polgármesterének ötletei közül valósul meg az egyik és vagy egy 55 ezres befogadóképességű új létesítményt építenek a zágrábi vásárváros közelében 200-400 millió (64-128 milliárd) euró erejéig, vagy egy kisebb stadiont 35 ezer hellyel, 100-200 millió euróért (32-64 milliárd forintért).

Horvátországban a foci fontos dolog, de a GDP egyik legjelentősebb tényezője a turizmus. Márpedig a kormányfő úgy véli, a vb-ezüst hozzájárulhat a növekvő turisztikai bevételekhez is, bár eddig egyébként az idén Horvátországban ez a kulcsfontosságú ágazat nem teljesített kiugróan – sokan talán otthon nézték a tévé előtt Modricékat a Horvátországba várt külföldiek közül. Tavaly viszont rekord év volt a horvát turizmusban, a bevételek elérték a 11 milliárd kunát (nagyjából 484 milliárd forint), ezt 18,5 millió turista 102 millió vendégéjszaka során költötte el az országban. Ezek 12-13 százalékos növekedést jelentettek 2017-ben az előző évhez képest. Ezért lesz nehéz idén felülmúlni a tavalyi rekordokat, és ha ez sikerül, az tényleg a focivébének lesz köszönhető, mert 2018 első fele már nem volt olyan dinamikusan bővülő, mint 2017.

Maksimir satdion Zágráb
Fotó: Kieran McManus / Backpage Images / DPPI / AFP

A horvát turisztikai miniszter már a vébé alatt felhívta a figyelmet arra, hogy ugrásszerűen megnőtt az internetes keresőkben a Horvátország iránt érdeklődők száma. Ez jól látszik a Google keresési trendjeiből is. Érdemes ebből a szempontból megnézni a horvát-magyar összehasonlítást is: a két ország focicsapatainak eredménye jól látszik, ha a Hungary és Croatia szavakra rákeresünk. A 2018 júliusi találatoknál 1:100-hoz arányt is találunk Horvátország javára. De ha valaki tényleg kínozni akarja magát, akkor hasonlítsa össze 5 évre visszamenőleg a Modric és a Dzsudzsák keresőszavak találatait. Ehhez persze elég annyi hozzátenni, a horvátok egyszer kaptak ki a vébén, a döntőben, Franciaországtól, míg Magyarország a selejtezőkben például Andorrától szenvedett vereséget.

A helyi turisztikai szakemberek szerint továbbra is két-három fő attrakció vonzza a külföldieket Horvátországba. Mindkettő az Adria partján fekszik: Dubrovnikról és Isztriáról (Rovinjról) van szó, illetve Közép-Dalmáciáról. Mások a Kvarnert és a Plitvicei-tavakat is hozzáteszik a listához.

A turizmus idén tehát még nem tudott nagyot ugrani, viszont a bankok máris örültek a sikeres horvát szereplésnek a vébén: megnövekedett a készpénzhitelek száma az országban júliusban, egyes források szerint ez összefügghet azzal, hogy sokan akartak Oroszországba utazni, hogy lássák a csapatukat. A horvátországi belső kereskedelmi forgalom is megélénkült ugyanebben az időpontban, a fogyasztás növekedett ugyanis a vébé alatti hetekben.

Ugyanakkor a világbajnokság közvetlen hatása már nem feltétlenül pozitív, bár alighanem emiatt most kevesen bánkódnak: a horvát szövetségi kapitány ugyanis azért, hogy posztján maradjon, immár 3,8 millió angol fontnak megfelelő összeget kér a horvát labdarúgó szövetségtől. Zlatko Dalic ugyanis azt mondja: ő a világ második legjobb szövetségi kapitánya, és ezt meg is kell most már fizetni.

Kiemelt kép: Alekszej Nyikolszkij / EPA / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik