Nagyvilág

Rabot ütlegelő börtönőröket tartóztattak le Oroszországban

Az esetet csak addig sikerült szőnyeg alá söpörni, amíg nem tettek róla közzé videofelvételt.

Letartóztattak Oroszországban hat börtönőrt azután, hogy megjelent egy videó az interneten, amin az látszik, hogy legalább tíz őr ütlegel és kínoz egy rabot. Erről a Reuters számolt be.

A tízperces felvételt a Novaja Gazeta tette közzé pénteken. Azt írták, az eset tavaly júniusban történt Jaroszlavl börtönében. A videót a bántalmazott rab ügyvédjétől, Irina Birjukovától kapták, aki már egy évvel korábban beszélt nekik arról, hogy ügyfelét megkínozták. A lap szerint az ügyvéd hiába tett panaszt a hatóságoknál, semmi nem történt.

Most azonban a letartóztatások mellett tizenhét börtönőrt függesztettek fel Szergej Baburkin ombudsman közlése szerint. A nyomozóhatóság szerint minden felelőst azonosítottak, és további letartóztatások lesznek az ügyben.

Az orosz jogvédő szervezetek szerint általánosak a börtönőrök által elkövetett hasonló visszaélések, de ritkán keltenek közfelháborodást. A kormány viszont tagadja, hogy rendszerszintű probléma állna fenn, szerintük az egyes esetek kivizsgálása a hatóságokra tartozik.

Az Obsesztvennij Verdikt nevű emberi jogi szervezet, amelynek az ügyvédnő tagja, közölte: Birjukova a megtorlástól tartva állami védelmet kért magának és családjának, ennek elbírálásáig külföldön marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik