Nagyvilág

Trump meghívta Putyint, majd megfenyegette

Az amerikai elnök várja a találkozót, de ő lesz Putyin legádázabb ellensége, ha nem javul a viszony.

Donald Trump amerikai elnök meghívta Washingtonba Vlagyimir Putyin orosz elnököt – jelentette be Twitter-bejegyzésben a Fehér Ház szóvivője. Sarah Huckabee Sanders közölte: az elnök felkérte John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadót, hívja meg Vlagyimir Putyint, de – mint fogalmazott –

az erről folyó egyeztetések már folyamatban vannak.

Donald Trump előzőleg szintén a Twitteren már utalt az újabb csúcstalálkozó lehetőségére, azt írta: türelmetlenül várja a második találkozót Putyinnal, hogy megkezdhessék a Helsinkiben felvetett problémák megoldását.

A bejegyzésben konkrétumokat is említett, köztük a terrorizmus elleni küzdelmet, Izrael biztonságának ügyét, az atomfegyverek terjedésének megakadályozását, Ukrajnát, a Közel-Keletet és Észak-Koreát.
A találkozó ősszel, a Fehér Házban lehet. A bejelentés előtti órákban szavazta meg az amerikai szenátus egyhangúlag azt a határozatot, amely elutasította Putyin hétfői  javaslatát. Az orosz elnök azt ajánlotta, hogy az amerikaiak részt vehetnek azon orosz kémeknek az oroszországi kihallgatásain, akik ellen az amerikai igazságügyi minisztérium vádat emelt a 2016-os amerikai választásba történt beavatkozás miatt.

Újabb orosz beavatkozásra számítanak az amerikaiak az őszi választásokon
Kibertámadásokra számít az Egyesült Államok igazságügyi miniszterhelyettese.

Cserében oroszok is részt vehettek volna azoknak az amerikaiaknak a kihallgatásain, akiket nem pontosított bűnökkel vádoltak meg Moszkvában. Ezt a  Fehér Ház is elutasította.

Donald Trump – a meghívás dacára – közölte, ha ha nem javul az amerikai-orosz viszony,

én leszek Putyin legádázabb ellensége.

Az elnök ezt a főként gazdasági kérdésekkel foglalkozó CNBC tévének mondta. Csütörtökön adott interjút, amit pénteken adnak le, de a csatorna már részleteket hozott nyilvánosságra belőle.

Trump az interjúban nagyra értékelte, hogy lehetősége nyílt az amerikai-orosz kapcsolatok javítására, és szerinte jól megférni Putyin elnökkel és Oroszországgal nem rossz, hanem jó dolog.

Ugyanakkor azt állította: hosszú évek óta ő az első elnök, aki keményen bánik Oroszországgal. Ostorozta elődjét, Barack Obamát, aki totális balek volt Moszkvával kapcsolatban.

Az interjút még azelőtt rögzítették, hogy nyilvánosságra hozták a Putyinnak szóló washingtoni meghívást, amit az amerikai politikai elit meglepetéssel, felháborodással fogadott.

Dan Coats, az amerikai hírszerző szerveket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó fórumon a hírt hitetlenkedve fogadta. A hírszerzés csúcsvezetője közölte: Vlagyimir Putyinnak minimum tudnia kellett a 2016-os amerikai választásokba történt orosz beavatkozásokról, de lehet, hogy eleve ő is rendelte el. A DNI vezetője hozzátette: mindmáig egyáltalán nincs információja arról, hogy a hétfőn Helsinkiben tartott csúcstalálkozón mi hangzott el Donald Trump és Vlagyimir Putyin négyszemközti megbeszélésén.

Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok frakcióvezetője közleményében azt írta, Trumpnak addig nem lenne szabad találkoznia az orosz elnökkel, amíg nyilvánosságra nem kerül, hogy a hétfői kétórás négyszemközti megbeszélésen mi történt, miről állapodtak meg. Schumer szerint

Donald Trumpnak többé nem volna szabad négyszemközti tárgyalásokat folytatnia Vlagyimir Putyinnal, sem az Egyesült Államokban, sem Oroszországban, sem másutt.

A TIME címlapja kihozta a maximumot a Trump-Putyin találkozóból
Kicsit ijesztőre sikerült a végeredmény.

 

Kiemelt fotó: AFP / SPUTNIK / Aleksey Nikolskyi

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik