Nagyvilág

Egy cég kipróbálta a négynapos munkahetet, az eredmény fantasztikus siker

Egy új-zélandi cég, a Perpetual Guardian kitalálta, hogy kipróbálják, milyen lenne az öt helyett négynapos munkahét. A kísérlet a tulajdonos szerint átütő siker lett.

A cég egyébként végrendeletekkel és ingatlantulajdonokkal foglalkozik. A 240 itt dolgozó ember két hónapon keresztül kapott heti öt napra fizetést, de csak négy napot kellett dolgozniuk.

A munkavállalók nagy része azt mondta, így sokkal jobban össze tudják egyeztetni a munkájukat a magánéletükkel. 

Többen is leálltak a négy munkanap alatt a közösségi médiáról, de volt olyan ember is, aki azt mondta, munkaidőben már nem válaszolt a felesége folyamatos lakáskereséssel kapcsolatos mailjeire.

Andrew Barnes vezérigazgató jelezte, az ötlet régóta a fejében volt, mert szeretett volna jobb környezetet teremteni a munkavállalóinak. Eleve nem értette ugyanis, hogy miért munkanapokra, miért nem teljesítményre fizet mindenkit.

A két hónapos tesztidőszak előtt az emberek 54 százaléka állította csak egy felmérésben, hogy össze tudja egyeztetni a munkáját a magánéletével, most viszont 78 százalék válaszolt így. Barnes szerint a munkavállalók most kreatívabban és jobban dolgoznak, mint előtte. Ami Új-Zélandon különösen fontos lehet, mert itt sokkal alacsonyabb a munkások hatékonysága, mint más fejlett térségekben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik