Nagyvilág

Economist: Orbán autokratikus kleptokrata

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 07. 19. 14:29

A lap arról ír, hogy a nemzeti szuverenitásért folyó harc miként teheti tönkre Európa lelkét.

Isten veled illiberális demokrácia, helló autokratikus kleptokrácia – ezzel az alcímmel közli elemzését a lap, amely szerint Európában két oldal áll szemben. A liberális rend védelmezői (akik a haladásért, nyitottságért, európai értékekért küzdenek) és a bevándorlásellenes Orbán Viktor által életre hívott illiberális demokrácia hívei.

Az Economist körbejárja az összekuszálódott frontvonalakat, elemzi a fura politikai összefonódásokat, magyar és lengyel párhuzamokat, majd idézi Jan-Werner Müllert. Az amerikai Princeton Egyetem professzora szerint az illiberális demokrácia hízelgő defíníció, a rezsimet megfelelőbben írja le az autokrata kleptokrácia kifejezés. (Korábban a Süddeutsche Zeitungban a politológus azért bírálta az EU-t, mert tétlenül nézte a magyar kormány CEU elleni lépéseit, de nevezte már Orbán Viktort Európa belső ellenségének is.)

Az írás emlékeztet arra is, hogy a németek (és támogatóik) téves kvótadöntése komoly választási fegyvert jelentett Orbán Viktornak, aki inkább megalkuvó, mint stratéga, de fenyegetést jelent Európa egységére, ezért kell fellépni a demokrácia visszaszorulása ellen, és szembeszállni vele és a hasonszőrűekkel.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

2018.12.07. Semmelweis Budapest Award.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.