Nagyvilág
Fotó: Marjai János/24.hu

Uniós program indul a szegénység felszámolásáról

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 07. 18. 14:39

Az Európai Bizottság nyilvántartásba vette az örökös európai uniós polgárságról, továbbá az éhezés megelőzéséről szóló európai polgári kezdeményezéseket – közölte az uniós testület szerdán.

A tájékoztatás szerint az egyik kezdeményezés fő célja annak biztosítása, hogy az európai uniós polgárságot és az ahhoz kapcsolódó jogokat ne lehessen elveszíteni azok megszerzését követően. Ezt a beadványt különösen Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépésének (Brexit) következményei és az a tény motiválták, hogy az Egyesült Királyság állampolgárai a jövőben elveszítik uniós polgári jogállásukat és jogaikat.

A másik, Nem engedhetjük, hogy az európai lakosság 8 százaléka éhezzen! elnevezésű európai polgári kezdeményezés célja, hogy „az éhezés problémájának kezelésére késztesse a tagállamok kormányait”, és „kihangsúlyozza a kormányok felelősségét a probléma felszámolásában”.

A kezdeményezés szervezői részletes listát állítottak össze a meghozandó intézkedésekről, és ezekkel kapcsolatban jogalkotási javaslatok elkészítésére szólították fel a bizottságot. A javasolt intézkedések egyebek között az élelmiszerjegy-program létrehozására, a mezőgazdasági termékek származékos piacainak reformjára, valamint az élelmiszer-hulladék új, a kapcsolódó célokat és feldolgozási szabályokat is tartalmazó osztályozási rendszerének kialakítására irányulnak.

A kezdeményezések szervezőinek egy év áll rendelkezésükre, hogy összegyűjtsék a támogató aláírásokat. Amennyiben a kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a bizottságnak három hónapon belül reagálnia kell. Eldöntheti, hogy helyt ad-e a kérelemnek vagy elutasítja azt, de döntését mindkét esetben indokolnia kell.

Az európai polgári kezdeményezés intézményét a Lisszaboni Szerződés vezette be, segítségével az uniós lakosság is elérheti egyes kérdések napirendre tűzését. Hivatalos nyilvántartásba vétele után ugyanis a kezdeményezés lehetővé teszi, hogy egymillió – és a tagállamok legalább egynegyedéből származó – ember felkérje az Európai Bizottságot javaslatok előterjesztésére a hatáskörébe tartozó területeken.

(MTI)

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A Google logo is seen on a portable device in this photo illustration on October 15, 2018 in Warsaw, Poland. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.