Nagyvilág
Fotó: Marjai János/24.hu

Uniós program indul a szegénység felszámolásáról

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 07. 18. 14:39

Az Európai Bizottság nyilvántartásba vette az örökös európai uniós polgárságról, továbbá az éhezés megelőzéséről szóló európai polgári kezdeményezéseket – közölte az uniós testület szerdán.

A tájékoztatás szerint az egyik kezdeményezés fő célja annak biztosítása, hogy az európai uniós polgárságot és az ahhoz kapcsolódó jogokat ne lehessen elveszíteni azok megszerzését követően. Ezt a beadványt különösen Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépésének (Brexit) következményei és az a tény motiválták, hogy az Egyesült Királyság állampolgárai a jövőben elveszítik uniós polgári jogállásukat és jogaikat.

A másik, Nem engedhetjük, hogy az európai lakosság 8 százaléka éhezzen! elnevezésű európai polgári kezdeményezés célja, hogy „az éhezés problémájának kezelésére késztesse a tagállamok kormányait”, és „kihangsúlyozza a kormányok felelősségét a probléma felszámolásában”.

A kezdeményezés szervezői részletes listát állítottak össze a meghozandó intézkedésekről, és ezekkel kapcsolatban jogalkotási javaslatok elkészítésére szólították fel a bizottságot. A javasolt intézkedések egyebek között az élelmiszerjegy-program létrehozására, a mezőgazdasági termékek származékos piacainak reformjára, valamint az élelmiszer-hulladék új, a kapcsolódó célokat és feldolgozási szabályokat is tartalmazó osztályozási rendszerének kialakítására irányulnak.

A kezdeményezések szervezőinek egy év áll rendelkezésükre, hogy összegyűjtsék a támogató aláírásokat. Amennyiben a kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a bizottságnak három hónapon belül reagálnia kell. Eldöntheti, hogy helyt ad-e a kérelemnek vagy elutasítja azt, de döntését mindkét esetben indokolnia kell.

Az európai polgári kezdeményezés intézményét a Lisszaboni Szerződés vezette be, segítségével az uniós lakosság is elérheti egyes kérdések napirendre tűzését. Hivatalos nyilvántartásba vétele után ugyanis a kezdeményezés lehetővé teszi, hogy egymillió – és a tagállamok legalább egynegyedéből származó – ember felkérje az Európai Bizottságot javaslatok előterjesztésére a hatáskörébe tartozó területeken.

(MTI)

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Szerdán lefagy az ország harmada

Kommentek

Demonstrtors gather outside the Parliament to protest against Brexit, waving EU and Union flags and a placard reading 'Brexit Is It Worth It?', London on September 12, 2018. Conservatives MPs opposed to Mrs May's Brexit Plan have met to discuss how and when they could force her to stand down as Prime Minister. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.