Nagyvilág

Oroszország kezére adott egy menedékkérőt Szlovákia

Aszlan Jangyevet terrorizmussal vádolják hazájában.

Szlovákia kiadott egy ingusföldi menedékkérőt Oroszországnak, szembemenve az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának júniusi előzetes döntésével – tudósít a Reuters hírügynökség.

Aszlan Jangyev az orosz szövetségi biztonsági szolgálat szerint érintett a 2006-os vlagyikavkazi robbantásokban. Először 2008-ban kért menedéket Szlovákiában álnéven. Ügyvédje, Lukas Opett szerint hazájában kínzással kényszerítették a férfit arra, hogy vallja be terrorista cselekmények elkövetését. Orosz elfogatóparancs alapján 2011 óta volt őrizetben Szlovákiában.

Az ügyvéd szerint Jangyev menekültügyi eljárása nem zárult le, ezért törvénytelen a kiadatása, de péntek óta nem tud kapcsolatba lépni védencével, és hivatalosan nem is tájékoztatták a kiadatásról. Az Amnesty International pozsonyi szervezete arra hívta fel a figyelmet, hogy Jangyev kínzásnak és törvénytelen bánásmódnak lehet kitéve Oroszországban.

A szlovák igazságügyi minisztérium azt közölte, hogy ha nem adták volna ki Jangyevet, szabadon kellett volna engedniük, ami biztonsági fenyegetést jelent, mivel a férfit terrorizmus miatt keresik Oroszországban. Közölték: Oroszország garanciát ígért arra, hogy tájékoztatja Szlovákiát Jangyev hollétéről, és felkereshetik a szlovák nagykövetség képviselői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik