Nagyvilág

Az EU nem tűri a Stop Sorost

A menekültügyi szabályozás miatt pedig a bíróság előtt magyarázkodhat a kormány.

Kötelezettségszegési eljárást indít csütörtökön Magyarország ellen az Európai Bizottság a menekülteket segítő szervezetek ellen kitalált, úgynevezett „Stop Soros” törvény és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítás miatt – értesült a Népszava. A lap információi szerint az Európai Bizottság csütörtökön bírósági szakaszba lépteti a magyarországi menekültügyi szabályozás miatt még 2015-ben indított kötelezettségszegési eljárást.

Az EU végrehajtó testülete szerint – írja a lap – több uniós előírást is sért a magyar jogszabálycsomag.

A „Stop Soros”-ként elhíresült törvénycsomag az illegális bevándorlásról szól. Büntethetővé vált az illegális bevándorlás elősegítése, támogatása – aki ilyen bűncselekmény elkövetéséhez anyagi támogatást ad, vagy szervező tevékenységet rendszeresen folytat, azt egy év szabadságvesztéssel is lehet sújtani.

Az Európa Tanács alkotmányjogászokból álló testülete, a Velencei Bizottság nemrég értékelte a szóban forgó törvénycsomagot, és több okból is a hatályon kívül helyezését javasolta.

Szerintük aránytalan terhet ró a személyekre és a nem kormányzati szervezetekre, és több ponton sérti az Európai Jogok Európai Egyezményét – emlékeztet a Népszava.

A magyar szabályozás, idézi fel a lap a testület állásfoglalását, igazságtalanul büntet olyan tevékenységeket, amelyek közvetlenül nem tehetők felelőssé az illegális migrációért. A tájékoztató kampányok bűncselekménnyé minősítése például a szólásszabadság jogtalan korlátozásának minősül – állította a Velencei Bizottság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik