Nagyvilág

Újabb botrány a magánbörtönökben, de Trump kitart a kampányát is támogató cég mellett

Indokolatlan elzárásokról és nem megfelelő étkeztetésről számoltak be a fogvatartottak az Egyesült Államok egyik legnagyobb magánbörtön-vállalatának intézményeinél. Az állami megbízás alapján, adófizetői pénzből működő magánbörtönrendszert Obama szerette volna megszüntetni, Trump viszont még több állami szerződéssel látja el a cégeket.

Egyre több a botrány az egyik bevándorlók fogvatartásával foglalkozó amerikai magánbörtön-vállalat körül. Ezúttal az derült ki, hogy egy anyát, akit májusban szakítottak el a lányától, miután illegálisan próbált bejutni az Egyesült Államok területére, magánzárkában tartottak a GEO Group tacomai börtönében.

Arra hivatkoztak, hogy bárányhimlő miatt kellett karanténban tartani, miközben a nő a betegség semmilyen tünetét nem mutatta. A vállalat szerint az egészségügyi ellátásért nem ők, hanem megbízójuk, az ICE, vagyis az amerikai bevándorlási hivatal végrehajtó szervezete a felelős.

A tacomai bevándorlókat fogvatartó intézménynek, és az üzemeltető GEO Groupnak nem ez az első hasonló botránya, a helyzetet pedig súlyosbítja, hogy egy friss vizsgálat szerint a tevékenységüket felügyelő ICE ellenőrzései semmilyen változást és fejlődést nem eredményeznek ezekben az intézményekben.

A GEO Group Adelantoban található magán börtönének bejárata
Fotó: John Moore/Getty Images

A zéró tolerancia virágzó időszakot hoz a magánbörtönöknek

Donald Trump kormánya áprilisban hirdetett zéró toleranciát az illegális határátlépőkkel szemben, ami miatt a határon a bevándorló gyerekeket elválasztották a szüleiktől. A nemzetközi botrány hatására Trump elnöki rendeletben vetett véget a családok szétszakításának.

A bevándorlási politika szigorítása nyomán viszont egyre több figyelem irányul azokra az intézményekre, amelyekben az elfogott, és bűnözőként kezelt illegális határátlépőket fogvatartják az eljárás lefolytatásának idejére. A bevándorlókat az Egyesült Államokban az állammal szerződő magánintézményekben zárják el.

Az egyik legnagyobb ilyen intézményeket működtető magánbörtön-vállalat a GEO Group.

Ezek a profitalapon működő vállalatok nagy pénzeket keresnek Trump szigorú bevándorláspolitikáján, mivel az ICE annál többet fizet az intézményeknek, minél több embert tartanak fogva.

Fotó Mikhail Svetlov/Getty Images

Politikai befektetés

Trump és a GEO Group kapcsolatának különleges szálai is vannak. 2016 augusztusában az akkor még Barack Obama által vezetett amerikai kormány bejelentette, hogy nem fogja megújítani, vagy jelentősen visszavágja a privát börtönök állami szerződéseit, így szorítja ki fokozatosan a cégeket a szektorból. Ez nagy bukás lett volna a GEO Groupnak, amely 2015-ben bevételeinek 45 százalékát állami megbízásokból realizálta.

A terv végül meghiúsult, merthogy Trump megválasztása után Jeff Sessions, Trump igazságügyi minisztere bejelentette, hogy folytatják az együttműködést a privát börtönökkel. A GEO Group pedig nem sokkal később 110 millió dolláros állami szerződést kapott, hogy új, bevándorolók fogvatartására alkalmas intézményt építsen.

Jeff Sessions
Fotó: Jessica Kourkounis/Getty Images

Ez azért érdekes, mert a GEO Group a 2016-os elnökválasztási kampányban GEO Corrections Holdings nevű leányvállalatán keresztül több alkalommal adományozott pénzt – összesen 225 ezer dollárt – egy Trumpot támogató szuper PAC-nek. A PAC-ek, vagy Political Action Committee-k olyan pénzügyi eszközök, amelyeken keresztül politikusok választási kampányát lehet támogatni.

Az egyik, 100 ezer dolláros adományt ráadásul egy nappal azután utalta a cég, hogy az Obama-kormány döntést hozott a privát börtönök szerződéseinek kifuttatásáról.A GEO Groupot azzal vádolják, hogy illegálisan költött pénzeket a választás befolyásolására, állammal szerződésben álló vállalkozó ugyanis nem támogathat szuper PAC-eket. A GEO Group azzal védekezik, hogy a szuper PAC-et támogató leánycége nem áll szerződésben az állammal. Ez valóban így van, viszont a GEO Group a GEO Corrections Holdings a 100 százalékos tulajdonosa, így az, hogy a tranzakciót a leányvállalaton keresztül végezte el, könnyen értelmezhető a törvényi szabályozás megkerüléseként.

Nem ez az egyetlen kapcsolat a Trump-adminisztáció és a GEO Group között: az igazságügyi miniszter és ex-szenátor Sessions az elmúlt húsz évben maga is több alkalommal kiállt a privát börtönök mellett, két korábbi szenátori segédje pedig 2016 októberében a GEO Group lobbistája lett.

Régóta fennálló problémák

Az Obama-adminisztációnak hosszú ideje voltak problémái a privát börtönökkel és a GEO Grouppal. Az igazságügyi minisztérium 2016-os jelentése szerint a magánbörtönökben többször fordul elő erőszak és csempészet. A GEO Group ellen jelenleg két per folyik a munkatörvény megsértése miatt: a vád szerint a fogvatartott bevándorlók munkaprogramjában napi egy dolláros fizetéssel díjazták a  munkájukat.

Bár a program elvileg önkéntes alapú, az elzárt bevándorlók beszámolói szerint a valóságban nem volt más választásuk: a börtönben kapott nem megfelelő mennyiségű étel mellett csak így juthattak pénzhez vagy táplálékhoz.

Elmondásuk szerint előfordult, hogy egész éjszakai munkájuk után egy zacskó csipszet vagy cukrot kaptak fizetségként.

A legújabb botrány középpontjában álló tacomai GEO-intézmény is problémás: a 2004-ben nyitott börtönről 2008-ban készült egy jelentés, melyben a fogvatartottak fizikai és verbális erőszakról, valamint szexuális zaklatásról számoltak be, és gyakoriak az éhségsztrájkok is.

Fotó: John Moore/Getty Images

Egy áprilisban kiengedett fogvatartott szerint ezek a sztrájkok csak átmeneti eredményeket hoznak: a sztrájkolókat jobb minőségű ételekkel veszik rá, hogy hagyjanak fel a sztrájkkal, de ha ezt megteszik, utána még rosszabb ételeket kapnak. A férfi elmondása szerint ráadásul a börtönőrök akár fizikai erőszakot is alkalmaztak azokkal szemben, akik nem voltak hajlandóak enni.

Retorziónak egyelőre nincs nyoma

A GEO Group tagadta a vádakat, és egyelőre láthatólag nincs oka aggodalomra: a Trump-kormánnyal kötött szerződésében szerepel egy új texasi intézmény építése, amely  várhatóan 44 millió dolláros évi pluszjövedelmet hoz majd a vállalatnak. 2017 májusában pedig az állami börtönügyi hivatallal, amelyik szintén oszt ki állami megrendeléseket, két tízéves szerződést is kötött elítélt bevándorlók fogvatartására, ebből várhatóan évi 66.4 millió dolláros bevétele származik majd.

Kiemelt kép: John Moore/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik