Nagyvilág

„Ha nem akarnak beszállni a strandon, néhányat lelőnek és a többiek azonnal felszállnak”

Megszólalt a német Mission Lifeline mentőhajó kapitánya. Az Afrikából menekülők szinte semmit sem tudnak arról, hogy milyen veszélyeknek lesznek kitéve a nyílt vízen.

A német RF csatornának adott interjút a Mission Lifeline mentőhajó kapitánya, Claus-Peter Reisch. Az Aquarius után a Mission Lifeline volt a második olyan német civilszervezet fenntartásában lévő hajó, ami napokig vesztegelt a nyílt vízen, mert sem Málta, sem Olaszország, sem Spanyolország nem akart kikötési engedélyt adni a 234, a tengerből kimentett menekülőt szállító járműnek.

Újabb menekülteket szállító hajónak tiltotta meg a kikötést Salvini
224 menedékkérő utazik a holland zászló alatt közlekedő hajón, amit egy német NGO üzemeltet.

Végül hét napi vesztegelés után Máltán kötöttek ki. A kapitány szerint sok menekülő nem önszántából száll fel azokra a lélekvesztőkre, amikkel később sorsukra hagyják őket a nyílt vizen.

Ha nem akarnak beszállni a strandon, néhányat lelőnek és a többiek azonnal felszállnak. Nem egyszer hallottam ilyen beszámolókat

— magyarázta a kapitány, aki szerint a menekülők nagy része semmit sem tud a rájuk leselkedő veszélyekről és úszni sem tudnak, a tengert sem látták soha.

Azt mondják nekik: ott kint, ahol azokat a fényeket látni, azok az olajfúró tornyok fényei. Nagyjából 30-40 mérföld. Mögöttük már ott van Európa. Természetesen ez nem igaz

— mondta el Claus-Peter Reisch.

(Focus)

Fotó: Mission Lifeline, Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik