Nagyvilág
Israeli Education Minister Naftali Bennett (C) who heads the religious nationalist Jewish Home party speaks during a press conference for foreign press association correspondents in Jerusalem on November 14, 2016. 

Israel's ministerial committee for legislation approved a controversial draft bill aimed at legalising wildcat Jewish settlements built on private Palestinian land. The bill must now pass through three readings in parliament and also be ratified by the supreme court before it can become law. / AFP PHOTO / THOMAS COEX

Kitiltották a kormánykritikus civileket az izraeli iskolákból

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 07. 17. 11:17

Izraelben kitiltották az iskolákból a Megtörni a hallgatást nevű civil szervezetet, amely bírálta a hadsereg tevékenységét az 1967-ben elfoglalt palesztin területeken - jelentette kedden a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.
Korábban a témában:

A százhúsz tagú törvényhozásban negyvenhárom honatya szavazott igennel huszonnégy ellenében az erről szóló törvénymódosítás elfogadásakor kedden.

Véget ért a katonák rágalmazása

– értékelte Naftali Bennet oktatási miniszter az új rendelkezést.

A törvénymódosítást előterjesztő Naftali Bennet és pártja, a telepeseket támogató jobboldali nacionalista Habájt Hajehudi (Zsidó Otthon) szerint az elfogadott szabályozással távol akarják tartani az iskoláktól és a diákoktól azokat a szervezeteket, amelyek aláássák az izraeli hadsereg és az állami oktatás céljainak legitimitását. A törvénymódosítás jogot biztosít az oktatási miniszternek, hogy megtiltsa különböző szervezeteknek, hogy előadásokat tartsanak az iskolákban.

A hadseregtől leszerelt katonák tanúságtételeinek ismertetésével foglalkozó Megtörni a hallgatást szervezet, illetve az új törvénymódosítás bírálói azonban azt mondják, hogy a valódi cél a kritikus hangok és a szólásszabadság elfojtása, továbbá a civil emberi jogi csoportok lejáratása.

A jobboldali kormányzat szigorával lassan oda jutott, hogy nem érdekli a politikai megoldás, hanem inkább tovább gyakorol ellenőrzést a palesztinok felett. Elkezdte elhallgattatni a Megtörni a csendet szervezetet. Először azt mondták, hogy ne külföldön, hanem Izraelben beszélj, de ne a hadseregben, ne az iskolákban, ne a közösségi központokban. Honnan fogjuk hallani az igazságot arról, hogy mi történik a megszállt területeken?

– kérdezte Tamar Zandberg, az ellenzéki liberális Merec párt vezetője a kneszetben a vita során.

Ma véget ért az Izrael állam legitimitását aláásó, és a hadsereg katonáit rágalmazó szervezetek befurakodása a diákok közé. A Megtörni a csendet régen átlépte a legitimitás határát, amikor Izraelt rágalmazta a nemzetközi színtéren

– reagált a vádakra  Naftali Bennet.

Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Jordániától Ciszjordániát, és Egyiptomtól a Gázai övezetet. Ezeken a területeken kell megalakulnia a majdani palesztin államnak a két népnek két államot ígérő elv alapján.

Kiemelt kép: Naftali Bennett, AFP PHOTO / THOMAS COEX

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.