Nagyvilág

Izrael blokád alá vonta Gázát

Izrael lezárta a Gázai övezet áruforgalmi átkelőhelyét Kerem Salomnál, és

ezzel felfüggesztette az övezetbe irányuló gáz- és üzemanyag szállítást.

A hétfő esti izraeli bejelentés szerint a gyógyszer- és élelmiszerszállítást továbbra is engedélyezik az övezet felé. Az átkelőhely lezárását Izrael azzal indokolta, hogy a szombaton megkötött tűzszünetet a palesztin fél hétfő délután megszegte, amikor a radikális iszlamista Hamász szervezet által uralt övezetből rakétát lőttek ki izraeli területre.

Az izraeli hadsereg is megerősítette, hogy a rakétát röviddel azután indították útnak, hogy Izrael két Hamász-őrtornyot támadott Bét Hanúnban és Dzsabáliában hétfő délután. A Hamász ezen megfigyelőállásai közelében előzőleg a palesztinok tüzeket okozó léggömböket és papírsárkányokat indítottak a szomszédos izraeli területek felé.

A Hamász terrorszervezet folytatta kísérletét terrorcselekmények végrehajtására, és ezért Avigdor Liberman védelmi miniszter úgy döntött, hogy a vezérkari főnök javaslatára az üzemanyag- és a gázszállítások előtt lezárja a Kerem Shalom melletti átjáróhelyet egészen a következő vasárnapig”

– közölte az izraeli védelmi minisztérium.

További megszorító intézkedésként hatról három tengeri mérföldre csökkentették az övezet parti vizeinél a halászatra engedélyezett távolságot.

Az izraeli szankciók a Gáza elleni bojkott fokozásának szándékát tükrözik, hogy további bűncselekményeket hajtsanak végre a gázai állampolgárokkal szemben

– állította válaszában a Hamász, és felszólította a világot a hallgatás megtörésére a szerinte Izrael által az emberiesség ellen elkövetett bűnökben.

Kiemelt kép: SAID KHATIB / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik