Nagyvilág

Emberöléssel vádolják a drogfüggő anyát, akinek az anyatejtől halt meg a kisfia

Hajnali háromkor sírt fel az éhségtől a 30 éves Samantha Whitney Jones tizenegy hetes kisfia. Mint bármelyik anya a világon, Jones felébredt, megszoptatta a babát, elaltatta, betakargatta, majd ő is visszafeküdt aludni. Amikor öt órával később felébredt, a kisfiú meghalt.

Az igazságügyi orvosszakértő később többféle drog, halálos kombinációjának jelenlétét mutatta ki a gyerek szervezetében, ahová a kábítószerek csak az anyatejjel juthattak be. Az anyát július 13-án, pénteken emberöléssel vádolták meg, gyermeke április 2-án bekövetkezett halála miatt.

Az ügyben folyó nyomozás fényt derített rá, hogy a baba szervezetében metadon, amfetamin, és metamfetamin is volt. A vizsgálat még nem zárult le, vagyis az sem kizárt, hogy Jonest végül felmentik. Ha viszont bűnösnek találják, életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphat. A nő óvadékát 3 millió dollárban (826 millió forintban) állapította meg a bíróság – írja a Washington Post.

Jones a nyomozóknak tett vallomásában elmondta, hogy a bár korábban is szoptatta a kisfiát, néhány nappal a tragédia előtt tápszerre váltott, mert azt gondolta, hogy a baba azért sír fel gyakran éjjelente, mert nem kap elég anyatejet. Azon a hajnalon túl fáradt volt ahhoz, hogy lemenjen a konyhába tápszert készíteni, ezért inkább szoptatott. Azt mondja, annyira kába volt, hogy arra sem emlékszik biztosan, szopott-e egyáltalán a gyerek.

Reggel hatkor a nő férje két különböző szobában találta Jonest és a gyereket: a nő aludt, a baba sírt. Jones ekkor megkérte a férfit, hogy készítsen egy adag tápszert, megetette a kisfiát, majd visszafeküdt, és aludt egy órát. Amikor felkelt, és megnézte a gyereket, észrevette, hogy a baba nem lélegzik, az orrából pedig véres hab folyik.

Jones a családdal egy házban élő anyjáért kiabált, aki azonnal megkezdte a gyerek újraélesztését, közben mentőt hívtak. A kórházban reggel fél kilenc előtt néhány perccel azonban már csak a halál beálltát tudták megállapítani az orvosok.

Jones elismerte, hogy korábban fájdalomcsillapító-függő volt, aminek kezelésére metadont szedett, a terhessége alatt is.

(Kiemelt kép: Fotó: Bucks County District Attorney’s Office)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik