Nagyvilág

Most fedeztek fel egy kígyófajt, de már a kihalás szélén állhat

Egy eddig ismeretlen mérgeskígyó-fajt fedeztek fel a kutatók az északkelet-ausztráliai Queensland államban, ám a felfedezést beárnyékolja, hogy a helyi bányászat miatt a hüllő talán már most a kihalás szélén áll.

A mérgessiklófélék családjának új tagjaként azonosított Vermicella parscaudára a York-félszigeten található bányászvárosban, Weipában bukkantak rá a szakember. A térségben a Rio Tinto bányatársaság folytat bauxit-kitermelést.

A Zootaxa című tudományos folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője, a Queenslandi Egyetem munkatársaként dolgozó Bryan Fry szerint kollégáival akkor bukkantak a hüllőre, amikor tengerikígyó-féléket vizsgáltak a területen. A kutatók akkor vették észre az állatot, amikor az egy rakás bauxit közül kúszott ki egy rakodómóló végén.

A kígyóról megállapították, hogy egy eddig ismeretlen faj képviselője. A nagyjából 30-40 centiméter hosszú állat fekete színű, vékony fehér csíkokkal.

Külsejét tekintve és genetikailag is különbözik az Ausztrália keleti partján, valamint a szárazföld beljebb eső területein előforduló társaitól,

mondta Fry.

A kutatók később a faj négy másik képviselőjét is azonosították: egyet az állat természetes élőhelyén, Weipa szomszédságában, egy másikat egy autó ölt meg a helyi bányához közel, két példányt pedig múzeumok gyűjteményeiben azonosítottak.

Fry szerint a Vermicella parscaudára komoly fenyegetést jelenthet a bauxitbányászat, amely „az őshonos növények és állatok kárára alakíthatja át a környezetet”.

(MTI)

Kiemelt kép: Bryan Fry

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik