Nagyvilág

Goebbelshez hasonlították Orbánt

Az ENSZ emberi jogi szakértője, Peru volt igazságügyi és külügyminisztere a legolvasottabb spanyol napilap, az El País online kiadásában jelentetett meg cikket „Ezeknek az időknek a Goebbelsei” címmel, szúrta ki a hvg.hu.

Orbán Viktor nem pusztán a cikk illusztrációja lett, Diego García-Sayan többször is megemlítette. A korábbi miniszter szerint a világ különböző pontjain egyre nagyobbak az intolerancia, az idegengyűlölet és a populizmus által vetetett fekete hullámok, ezeknek közös nevezője pedig a hatalom megtartására irányuló propagandaeszközök, amelyek nagyban hasonlítanak a Goebbels által a múlt század harmincas éveiben indított hagyományokra.

Az ENSZ szakértője szerint Orbán Magyarországon vagy a lengyel kormány a szektariánus és a kormányzati autoritarizmus jelképei, amik Európában az 1930-as évek antiszemitizmusa óta nem ismertek.

García-Sayan szerint ezek a rezsimek a nemzeti identitás erősítésével tartják meg hatalmukat, aminek alapja, hogy az állampolgárok biztonságát ígérik egy brutális, goebbelsi propagandagépezettel kiegészítve.

Megjegyezte azonban, hogy a tekintélyelvűség nem végleges és visszafordíthatatlan, hiszen nemrég a kolumbiai és a mexikói választáson is választhatták volna az emberek az orbáni vagy dutertei modellt, de nem tették.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik