Nagyvilág

Háborúshoz közeli a helyzet a Gázai övezetnél

Háborúshoz közeli helyzet alakult ki szombaton Izrael és a Gázai övezet határvidékén, az övezetet uraló radikális iszlamista Hamász éjjel óta több mint száz rakétát lőtt ki Izraelre, amire az izraeli hadsereg a 2014-es Erős szikla fedőnevű hadművelet óta a legerősebb légicsapásokkal felelt – jelentette a Tízes csatorna izraeli kereskedelmi tévé az MTI híre szerint. A csatorna adásában a jobb felső sarokban azon izraeli települések nevét írják ki, ahol éppen légiriadó van egy feléjük irányzott rakéta miatt. Az e helyeken élőknek ilyenkor azonnal az óvóhelyekre kell sietniük.

A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint az izraeli légicsapásokban Gáza városában meghalt két palesztin tizenéves, és tízen megsebesültek. Izraelben, Szderót városban egy lakóházba becsapódó rakéta három izraelit sebesített meg.

Gázavárosból Izrael felé lőtt rakéták. Fotó: AFP / Bashar TALEB

A Gázai övezet mentén a strandoknál és az uszodáknál a hadsereg polgári védelmi egységének katonái felszólították a szombati munkaszüneti napon strandolókat, hogy térjenek haza és tartózkodjanak otthonaik biztonsági betonszobáiban vagy az óvóhelyeken. Vasárnapra összehívták a biztonsági kabinet rendkívüli ülését, a tévé hírmagyarázói szerint azért nem már szombatra, hogy ezzel a rendkívüli időponttal ne fokozzák az eleve különösen feszült, háborúshoz közeli helyzetet.

Kiemelt kép: Füst egy izraeli légitámadás után Gázavárosban. Fotó: Mahmud Hams / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik