Nagyvilág
AUCKLAND, NEW ZEALAND - JULY 12:  Nurses and Workers Union Members march up Queen Street on July 12, 2018 in Auckland, New Zealand. Thousands of nurses voted to walk off the job for the first time in 30 years, after rejecting the latest pay offer from the District Health Boards. Some 30,000 NZ Nurses Organisation members will strike around the country from 7am for 24 hours, although some will work to ensure life preserving services continue.  (Photo by Phil Walter/Getty Images)

30 ezer ápoló sztrájkol, gyakorlatilag leállt az egészségügy

Benke Ágnes
Benke Ágnes

szerkesztő. 2018. 07. 12. 11:34

Nem Magyarországon, hanem Új-Zélandon, ahol káosz van a kórházakban. Több pénzt és jobb munkafeltételeket követelnek az ápolók.

Helyi idő szerint reggel héttől közel 30 ezer ápoló sztrájkol Új-Zélandon. Az egész országot érintő munkabeszüntetés drámai hatással van az ottani egészségügy működésére: az elektív (tehát ütemezett) műtéteket elhalasztják, a kiengedhető betegeket hamarabb hazaengedik. Óriási zsúfoltság és torlódás várható a kórházakban, ahol a téli időszak miatt amúgy is több a beteg – figyelmeztetnek szakemberek.

Az egészségügyi szektorban Új-Zélandon még soha nem volt ekkora sztrájk. Az utcára vonuló ápolók a kórházak előtt azt skandálják, hogy

„legyetek igazságosabbak azokkal, akik ápolnak”.

Sokan az éjszakai műszakjuk letelte után, “fáradtan, de izgatottan” mentek tüntetni:

Azt mondják, túlhajszoltak és alulfizettek, nem tudják biztonságosan ellátni a munkájukat, a kimerülés és a kiégés gyötri őket, a betegellátás és az ápolók egészsége veszélybe került.

Az új-zélandi ápolószervezet 12,5 és 15,9 százalék közötti béremelést sürget. A tárgyalások a kormánnyal hónapokkal ezelőtt elkezdődtek, és a napokban jutottak holtpontra. Az ápolók úgy látták, a kormánnyal nem tudnak megegyezni, ezért csütörtök reggel héttől az utcára vonultak, és másnap reggel hétig nem veszik fel a munkát. A sztrájkolók nemcsak a rossz bérhelyzet miatt tüntetnek, azt is követelik, hogy a kórházakban több nővér dolgozzon a biztonságos betegellátás érdekében.

A New Zealand Heraldnak nyilatkozó ápolók azt mondják, nehéz döntés volt a munkabeszüntetés, de azt nem engedték, hogy a kórházakban teljesen ellehetetlenüljön az ellátás. Pár ezren a sztrájk ideje alatt is dolgoznak, és néhányan országos vészhelyzet esetére készenlétben állnak, például ha természeti katasztrófa történne.

Egy wellingtoni kórház előtt tüntetnek ápolók és kórházi dolgozók  (Photo by Hagen Hopkins/Getty Images)

Winston Peters miniszterelnök azt mondta, „nagyon, nagyon, nagyon csalódott”, hogy az ápolók nem fogadták el a kormány legutóbbi, 12,5 százalékos béremelésről szóló ajánlatát. Ismerős érvet vetett be, amikor azt hozta fel, hogy az előző kormány is felelős a helyzet kialakulásáért, és időt kért, hogy az előző kilenc év nemtörődömsége után foglalkozzanak a helyzettel.

„Egy kis időt kérünk. Nem arról van szó, hogy nem akarunk több pénzt adni, de egyelőre nincs meg a pénz” – nyilatkozott meglepő őszinteséggel a miniszterelnök, aki arra utalt, hogy a költségvetésben elkülönített összeget nem a fizetések emelésére használták, hanem a szarvasmarhaállományt megtámadó Mycoplasma-kór kezelésére. Új-Zélandon májusban pusztított a betegség, több mint 100 ezer állatot kellett levágni.

Új-Zélandon sztrájkhullám söpör végig. Hétfőn négyezer közszolga függesztette fel a munkát két  órára, magasabb fizetést követelve. Augusztus 15-én pedig a általános iskolák tanárai terveznek országos sztrájkba lépni.

Kiemelt kép: Phil Walter/Getty Images

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Málaga, 2019. január 22.
Mentőalakulatok tagjai dolgoznak munkagépekkel 2019. január 22-én a dél-spanyolországi Málaga közelében, ahol egy kétéves spanyol kisfiú, Julen Rosello egy illegálisan fúrt, jelzés nélküli, legalább 110 méter mély kútba zuhant egy hegyvidéki farmon január 13-án. A mérnökök egy másfél méter átmérőjű, 60 méter mély lyukat fúrnak a kemény talajba párhuzamosan a kúttal, ezután pedig vízszintesen próbálnak átfúrni a kútba, hogy kimentsék a gyermeket.
MTI/EPA/EFE/Daniel Perez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.