Nagyvilág

30 ezer ápoló sztrájkol, gyakorlatilag leállt az egészségügy

Nem Magyarországon, hanem Új-Zélandon, ahol káosz van a kórházakban. Több pénzt és jobb munkafeltételeket követelnek az ápolók.

Helyi idő szerint reggel héttől közel 30 ezer ápoló sztrájkol Új-Zélandon. Az egész országot érintő munkabeszüntetés drámai hatással van az ottani egészségügy működésére: az elektív (tehát ütemezett) műtéteket elhalasztják, a kiengedhető betegeket hamarabb hazaengedik. Óriási zsúfoltság és torlódás várható a kórházakban, ahol a téli időszak miatt amúgy is több a beteg – figyelmeztetnek szakemberek.

Az egészségügyi szektorban Új-Zélandon még soha nem volt ekkora sztrájk. Az utcára vonuló ápolók a kórházak előtt azt skandálják, hogy

„legyetek igazságosabbak azokkal, akik ápolnak”.

Sokan az éjszakai műszakjuk letelte után, “fáradtan, de izgatottan” mentek tüntetni:

Azt mondják, túlhajszoltak és alulfizettek, nem tudják biztonságosan ellátni a munkájukat, a kimerülés és a kiégés gyötri őket, a betegellátás és az ápolók egészsége veszélybe került.

Az új-zélandi ápolószervezet 12,5 és 15,9 százalék közötti béremelést sürget. A tárgyalások a kormánnyal hónapokkal ezelőtt elkezdődtek, és a napokban jutottak holtpontra. Az ápolók úgy látták, a kormánnyal nem tudnak megegyezni, ezért csütörtök reggel héttől az utcára vonultak, és másnap reggel hétig nem veszik fel a munkát. A sztrájkolók nemcsak a rossz bérhelyzet miatt tüntetnek, azt is követelik, hogy a kórházakban több nővér dolgozzon a biztonságos betegellátás érdekében.

A New Zealand Heraldnak nyilatkozó ápolók azt mondják, nehéz döntés volt a munkabeszüntetés, de azt nem engedték, hogy a kórházakban teljesen ellehetetlenüljön az ellátás. Pár ezren a sztrájk ideje alatt is dolgoznak, és néhányan országos vészhelyzet esetére készenlétben állnak, például ha természeti katasztrófa történne.

Egy wellingtoni kórház előtt tüntetnek ápolók és kórházi dolgozók  (Photo by Hagen Hopkins/Getty Images)

Winston Peters miniszterelnök azt mondta, „nagyon, nagyon, nagyon csalódott”, hogy az ápolók nem fogadták el a kormány legutóbbi, 12,5 százalékos béremelésről szóló ajánlatát. Ismerős érvet vetett be, amikor azt hozta fel, hogy az előző kormány is felelős a helyzet kialakulásáért, és időt kért, hogy az előző kilenc év nemtörődömsége után foglalkozzanak a helyzettel.

„Egy kis időt kérünk. Nem arról van szó, hogy nem akarunk több pénzt adni, de egyelőre nincs meg a pénz” – nyilatkozott meglepő őszinteséggel a miniszterelnök, aki arra utalt, hogy a költségvetésben elkülönített összeget nem a fizetések emelésére használták, hanem a szarvasmarhaállományt megtámadó Mycoplasma-kór kezelésére. Új-Zélandon májusban pusztított a betegség, több mint 100 ezer állatot kellett levágni.

Új-Zélandon sztrájkhullám söpör végig. Hétfőn négyezer közszolga függesztette fel a munkát két  órára, magasabb fizetést követelve. Augusztus 15-én pedig a általános iskolák tanárai terveznek országos sztrájkba lépni.

Kiemelt kép: Phil Walter/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik