Nagyvilág

Seehofer fejét követelik egy menedékkérő öngyilkossága miatt

Az elhunyt annak a 69 embernek az egyike, akikről a belügyminiszter elégedetten jegyezte meg, hogy a 69. születésnapján utasították ki őket.

A német pártok – a CDU-CSU szövetség és az AfD kivételével – Horst Seehofer belügyminiszter lemondását követelik azután, hogy öngyilkosságot követett el a Németországból kiutasított 69 afgán menedékkérő egyike. Kedden maga Seehofer kérkedett azzal, hogy a hatvankilenc embert pont az ő 69. születésnapján utasítják ki, bár hozzátette: ezt nem ő kérte.

Az afgán hatóságok megerősítették szerdán reggel, hogy az egyik kiutasított személyt holtan találták kabuli szállásán, öngyilkosságot követett el. A férfi nyolc éve, még gyermekként érkezett Németországba.

A német törvényhozás emberi jogi bizottságának elnöke, Gyde Jensen szabaddemokrata képviselő kijelentette: „bárki, aki 69 ember kiutasításával ünnepli a 69. születésnapját, rossz helyen van”.

Később Horst Seehofer is megszólalt az ügyben. A belügyminiszter szerdán Innsbruckban találkozott az osztrák és az olasz belügyminiszterrel, itt nyilatkozott. A felelősséget a hamburgi hatóságokra igyekezett hárítani.

Az egész eljárás nagyon sajnálatos. De a hamburgi hatóságokat kell megkérdezni, hogy miért őt javasolták

– jelentette ki. A születésnapjával kapcsolatos megjegyzést nem kívánta kommentálni, közölte: bármit mondana, azt félremagyaráznák. A lemondásával kapcsolatos felszólításokról azt mondta, nincs mit mondania róluk.

Herbert Kickl osztrák belügyminiszter védelmébe vette Seehofert, azt mondta, az olyan szörnyűségek, mint ez az öngyilkosság, soha nem zárhatók ki. „Nincs olyan recept, ami alapján ki lehetne emelni azokat, akik kétségbeesésükben kioltják az életüket” – vélekedett.

Tavaly még azt mondta Angela Merkel német kancellár, miután egy kabuli robbantásban legalább nyolcvanan haltak meg, hogy csak azokat toloncolják vissza Afganisztánba, akik bűnelkövetők, vagy fenyegetést jelentenek. Az elutasított menedékkérők kiutasításának felpörgetése viszont Horst Seehofer „migrációs mestertervének” része.

A Reuters idézi, hogy a Pro Asyl szervezet közlése szerint a 69-ből 51 személy kiutasításáról a bajor kormány döntött. Bajorországban októberben tartományi választás lesz, ahol Seehofer pártja, a csökkenő népszerűségű Keresztényszociális Unió az erősen bevándorlásellenes AfD-vel küzd a szavazók kegyeiért. (Fotó: MTI/EPA/Alexander Becher)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik