Nagyvilág
ANKARA, TURKEY - JULY 9: Turkish President Recep Tayyip Erdogan announces Turkish Cabinet after taking oath as first president under new government system, in Ankara, Turkey on July 9, 2018. President Recep Tayyip Erdogan has unveiled the new 16-minister Cabinet in the presidential complex in the capital Ankara. 
 Murat Kula / Anadolu Agency

Törökország nagyon szeretne EU-tagállam lenni

24.hu
24.hu

2018. 07. 10. 15:10

Törökország minden nehézség ellenére előrelépést szándékozik elérni az európai uniós csatlakozási folyamatban

– jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden Ankarában a tárca dolgozói előtt tartott beszédében.

Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint Cavusoglu felszólalásában közölte: kedden az eddig európai uniós minisztérium néven működő tárca beolvadt a külügyminisztériumba. A miniszter hozzátette: ezáltal nemcsak a felelősségeik száma gyarapodott, hanem erősebbé is vált a külügyi tárca.

Cavusoglu egy június végi televíziós nyilatkozatában arra emlékeztetett, hogy júliustól decemberig Ausztria tölti be az EU soros elnökségét. Egyúttal jelezte, hogy ebben az időszakban Ankara nem számít pozitív fejleményekre a török-uniós kapcsolatokban, különösen a csatlakozási folyamat újabb fejezeteinek esetleges megnyitását illetően. Mint akkor fogalmazott: a fejezetek kérdése politikai témává vált, nem technikai kérdés többé. Ankara pozitívabb fejleményeket csak Ausztria soros elnökségét követően vár – nyomatékosította Cavusoglu.

Ankara és Bécs viszonya különösen feszült a 2016. júliusi törökországi puccskísérlet miatti megtorló hatósági intézkedések kezdete óta. Ráadásul az osztrák hatóságok idén áprilisban betiltották a június 24-i előrehozott török államfő- és parlamenti választás ausztriai kampányeseményeit. Bécs június első felében arról is döntött, hogy „a politikai iszlám elleni fellépés jegyében” kiutasít több külföldről támogatott imámot és bezárat hét mecsetet, köztük egy olyat is, amelyet a helyi török közösség finanszíroz.

Törökország 1995-ben lépett vámunióra az Európai Unióval, amelynek 1999-től tagjelöltje lett,

2005-ben pedig a teljes jogú csatlakozásról is megkezdődtek a tárgyalások, de a folyamat az utóbbi másfél évben holtpontra jutott.

Az unió 2016 decemberében döntött úgy, hogy a 2016. júliusi törökországi puccskísérletet követő elnyomó intézkedések miatt nem nyit meg újabb csatlakozási fejezeteket Ankarával. A 35 megvitatandó fejezet közül eddig csak 16 fejezetet sikerült megnyitni, és mindössze egyet tudtak lezárni, a tudományos és kutatási fejezetet.

Kiemelt kép: Murat Kula / ANADOLU AGENCY 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.