Nagyvilág

Súlyos pénzbírságot kaphatnak ezentúl a zaklatók Romániában

A törvénymódosítás „segít visszafogni a szabadszájúakat” – mondta Csép Éva RMDSZ-es képviselő.

A román képviselőház megszavazta azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében pénzbírságot kell fizetni a szexuális és lelki zaklatás elkövetőinek. Ha a cselekedet nem minősül bűncselekménynek, 3-10 ezer lej (210-700 ezer forint) közti összegre büntethetik a zaklatót. Ugyanekkora bírság jár a munkahelyi nemi diszkriminációért.

A kolozsvári Maszol azt írja, a törvénymódosítást Oana Bîzgan független képviselő kezdeményezte, aki indoklásában hangsúlyozta, hogy nagyon sok nő élt már át utcai zaklatást Romániában. Tízből nyolcan nem érzik magukat biztonságban éjszaka az utcán, tízből négyen nappal sem. A zaklatás jelen van az oktatási intézményekben és munkahelyeken is.

A módosítást 214-en szavazták meg, 8-an voksoltak ellene, 10 képviselő tartózkodott. Csép Éva RMDSZ-es képviselő azt mondta, a kihirdetésre váró törvény ugyanúgy védi a férfiakat, mint a nőket, de arra is figyelmeztetett: semmi nem garantálja, hogy a zaklatottak élni fognak a törvény adta lehetőségekkel, mert még mindig sokan eltűrik a zaklatást. Azonban úgy véli, a törvénymódosítás „segít visszafogni a szabadszájúakat”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik