Nagyvilág

Meghalt a Benetton divatmárka egyik alapítója

Az ezredfordulóig népszerű olasz céget létrehozó testvérek közül ő volt a legfiatalabb.

74 éves korában meghalt Carlo Benetton, a United Colors of Benetton divatmárkát megalapító testvérek legfiatalabbika – közölte kedden a vállalat. Otthonában, az észak-olaszországi Trevisóban hunyt el.

Egy tavalyi cikkünk szerint Carlo Benetton Magyarországon hatezer hektáros somogyi birtokkal rendelkezett.

Két bátyjával, Lucianoval és Gilbertóval, valamint nővérével, Giulianával 1965-ben hozták létre Ponzano Venetóban a United Colors of Benettont, ami színes, puha gyapjúpulóvereivel ért el sikereket. A cég 1982 és 2000 közt volt a csúcson, hírnevéhez nagyban hozzájárultak az olasz fotós, Oliviero Toscani által kiötlött merész reklámkampányok. Egy 1989-es plakáton például egy fehér csecsemőt szoptató fekete nő szerepelt.

A Benetton azonban már több mint egy évtizede csökkenő eladásokkal küzd. Tavaly a súlyos veszteségek láttán a 83 éves Luciano Benetton bejelentette, hogy visszatér a nyugdíjból, hogy helyrerázza a céget. A La Repubblica napilapnak akkor azt nyilatkozta, elviselhetetlen fájdalom számára végignézni a cég bukását. Szerinte ennek az volt az oka, hogy túl messzire kalandozott a vállalat a saját stílusától. (The Local, fotó: Europress / AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik