Nagyvilág

Orbán irányt mutatott Merkelnek a négyszemközti beszélgetésen

Elkészült a találkozó külügyminisztériumi értékelése. Nincs megegyezés a migrációs helyzet megoldásáról.

Elkészült a Külügyminisztériumban Orbán Viktor háromnapos németországi látogatásának belső értékelése – értesült a Népszava. A dokumentumból a tárgyalások olyan elemei is kiderültek, amikről a nyilvánosság előtt nem beszélt sem Orbán Viktor, sem Angela Merkel.

A lap értesülései szerint a magyar miniszterelnök kijelentette Horst Seehodernek, hogy kész tárgyalni a migrációról, de csakis úgy, hogy Németország először Ausztriával egyeztet, hiszen Magyarország nem határos Németországgal. Orbán ezután egyeztetne Sebastian Kurz osztrák kancellárral és csak ha a szomszédos országgal megállapodott, akkor egyeztetne Angela Merkellel. Szóba került a CEU és a STOP Soros is, Orbán a Velencei Bizottság ajánlásairól annyit mondott, hogy azokat ajánlássokként kezelik, tehát semmilyen kötelezettséget nem eredeztet a magyar kormány ezekből.

A minisztériumi értékelés szerint is a migrációval kapcsolatban kifejezetten távol álltak egymástól az álláspontok: Merkel továbbra is a humanitárius szempontokat hangoztatta, Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarországnak nem esik jól, hogy sem Németország, sem az EU nem ismeri el az EU külső határainak megvédésére tett erőfeszítéseinket, a humanitárius megközelítés pedig csak szívóhatást jelent a migránsok számára.

A Népszava cikke szerint Magyarország továbbra sem hajlandó elfogadni, hogy Németországból azokba az uniós tagállamokba vigyék vissza a menekülteket, ahol először regisztrálták őket, noha nincs szó nagy tömegű emberről:
magyar adatok szerint mindössze 531 ilyen személy van.

Fotó: Omer Messinger / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik