Nagyvilág

Érettségi botrány volt Háromszéken

Sok diákot megbuktattak román nyelv és irodalomból, de a fellebbezések után sokan több jeggyel jobbat kaptak.

Érettségi botrány volt Háromszéken: tömegével buktatták meg a diákokat román nyelv és irodalomból, de az óvások után újraértékelt dolgozatok több osztályzattal jobb eredményt mutattak – írja a kolozsvári Maszol.

Romániában tízes osztályozás van, akadt olyan diák, akinek 2,6-os jegyét a dolgozat újrajavítása után 6-ra emelték. Ez alapján beigazolódni látszik a diákok és tanáraik sejtése, hogy a marosvásárhelyi javítóközpontban durván alulértékelték a dolgozatokat.

A háromszéki főtanfelügyelő, Kiss Imre azt mondta, nagyfokú szigorral magyarázhatják az először adott jegyeket, de azt nehéz megmagyarázni, és mulasztásra utal, amikor 3-4 jegy különbség mutatkozik az eredeti, és a fellebbezés után kapott jegy között.

209 dolgozat esetében fellebbeztek, ezek 80 százalékára magasabb jegyet adtak végül. Hatvan diák volt, akinek több mint 1,5 ponttal nőtt az osztályzata. Kiss szerint egyenként kell elemezni az eseteket, és ha bebizonyosodik, hogy az értékelő tanár hibázott, szankciókra is számíthat.

A Maszol azt írja, sok diák egy hétig sírt, mert azt hitte, megbukott a román érettségin, és több tanár is elégedetlen volt, mert olyan diákjaik kaptak rossz jegyet, akik más tantárgyakból 9 felett teljesítettek, és a próbaérettségin románból is elérték a 8-9-es osztályzatot.

A Romániában érettségiző magyar anyanyelvű diákok egyébként ebből a tárgyból teljesítettek a legrosszabbul, 69,53 százaléknyian mentek át román nyelv és irodalomból, míg magyar nyelv és irodalomból 96,35 százaléknyian.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik